Voćno, sočno i slasno

Muffini od šljiva za slatki kraj sunčanog vikenda

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Idealan slatki zalogaj za razbijanje jesenske melankolije

Jesen je polako ali sigurno stigla i ne samo da lišće poprima narančasto-crvenu boju, već i šljive postaju sve više tamnoljubičaste.


Zato za ovu jesen imamo idealan recept sa šljivama. Ovi sočni muffini sa šljivama imaju savršenu mješavinu slatkog i voćnog i izvrsni su za ponijeti kao ukusni zalogaj za vašu sljedeću jesensku šetnju.



Sastojci:


  • 125 g maslaca
  • 75 g šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3 srednja jaja
  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 75 ml mlijeka
  • 300 g šljiva

Za dekoraciju:


  • Crème fraîche
  • šećer u prahu
  • Šljive (narezane na kriške)
  • Malo cimeta


Priprema:


Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pjenasto istucite maslac, šećer, vanilin šećer i sol.


Potom umiješajte jedno po jedno jaje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet.


Smjesu zajedno s mlijekom umiješajte u tijesto. Šljivama očistite koštice i narežite ih na kockice veličine oko 2 centimetra. Kockice šljiva pažljivo složite u tijesto. Stavite 2 papirnate košarice u svako od udubljenja kalupa za pečenje muffina i ulijte tijesto u njih. Muffine pecite oko 20 minuta dok na vrhu ne porumene. 


Za dekoraciju i još kremastiju teksturu, u  crème fraîche umiješajte malo šećera u prahu i time premažite muffine. Ukrasite s nekoliko kriški šljiva, po vrhu pospite cimetom – gotovo!