PIONIRSKI PROJEKT

Rijeka opet postavlja standarde. 34 odabrana građana ulazi u Vijeće, evo čime će se baviti

Damir Cupać

Foto: Angela Maksimović

Foto: Angela Maksimović

Tisuću slučajno odabranih kućanstava dobit će do kraja ovog tjedna poziv gradonačelnika Filipovića



RIJEKA – Do kraja ovog tjedna u poštanske sandučiće tisuću slučajno odabranih riječkih kućanstava bit će ubačeno pismo s pozivom gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića za sudjelovanje u radu Vijeća građana Rijeke.


Uz pozivno pismo bit će priložena i brošura s osnovnim pitanjima i odgovorima o ustrojavanju, svrsi i radu ovog neformalnog tijela građana i građanki, a sve informacije nalaze se i na internetskoj stranici www.vijecegradanarijeke.org.


Na taj način i službeno će krenuti pionirski projekt koji će Rijeka prva implementirati u Hrvatskoj, s tim da je već nekoliko gradova pokazalo zanimanje za ovaj oblik edukacije građana.




Gradonačelnik Marko Filipović podsjetio je da su pripreme za ovaj projekt počele prije godinu dana, a riječko Vijeće građana održat će sedam susreta tijekom ove jeseni.


– Tijekom tih susreta 34 slučajno odabranih građanki i građana Rijeke raspravljat će o mogućnostima mjesne samouprave i donijeti preporuke za unapređenje rada mjesnih odbora u Rijeci, odgovarajući na pitanje “Kako Grad Rijeka može unaprijediti sustav mjesne samouprave i povećati sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice?”, pojasnio je Filipović.


Slučajno odabrana kućanstva nakon toga će, u razdoblju do 10. listopada 2023. godine, u popodnevnim satima i vikendom, obilaziti educirani anketari, kojima će građani iskazivati svoju spremnost na sudjelovanju u Vijeću građana.


Sudjelovanje u Vijeću građana Rijeke je dobrovoljno, ali će se honorirati kroz naknadu za sudjelovanje u iznosu od 140 eura.


Rijeka u malom


Kako je cilj da Vijeće čine građani i građanke različite dobi, spola i mjesta stanovanja, koji će predstavljati Rijeku “u malom”, unaprijed je definiran redoslijed osoba prema spolu i dobi koje se, u nekom odabranom kućanstvu, pozivaju na sudjelovanje.


– Riječ je o pionirskom projektu, a namjera nam je aktivirati građane kada je riječ o participaciji u procesu odlučivanja, ali da na taj način pokušamo poboljšati sustav mjesne samouprave.


Ovakav model već je implementiran u pojedinim europskim zemljama i kada je riječ o nacionalnim, ali i o lokalnim temama. Kod postojećeg demokratskog modela došlo je do zamora materijala i moramo se okrenuti intenziviranju participacije građana u političkim i u procesima odlučivanja.


Prvi smo uveli Građanski odgoj i naš su model implementirale brojne jedinice lokalne samouprave.


Vjerujemo da će i s Vijećem građana biti isti slučaj. Među prvima smo proglašeni najtransparentnijim gradom i nekoliko godina dobili tu titulu, a danas su sve isplate iz gradskog proračuna javno dostupne.


Pozivam građane koji će dobiti materijale za Vijeće građana da se odazovu pozivu jer će rezultat njihovog rada biti zaključci i preporuke koje ćemo nastojati implementirati u okviru proračuna, izjavio je Filipović.


Direktorica Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Sonja Schirmbeck istaknula je da je suradnja s Gradom Rijekom jako dobra, a da je Vijeće građana projekt kojim se želi odgovoriti na krizu demokratskih procesa.


– Ljude sve manje zanima što se događa, postaju neaktivni, a posljedica je da njihovi interesi nisu zastupljeni u političkim tijelima. Trebamo demokraciju demokratizirati i aktivirati one koji su prestali izlaziti na izbore. Vijeće građana je prilika da se osvijesti potreba sudjelovanja u politici i u procesima odlučivanja, navela je Shirmbeck.


Inovatini alat


U ime voditelja projekta, Udruge za razvoj civilnog društva SMART, Igor Bajok naglasio je da Vijeće građana Rijeke predstavlja novi način za aktivno uključivanje i sudjelovanje građana Rijeke u odlučivanju o pitanjima od interesa i značenja za sve građane te se po prvi put organizira u Rijeci i Hrvatskoj.


– Vijeća građana (Citizens’ Assemblies) predstavljaju inovativni alat koji omogućava sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka na različitim razinama vlasti i razmatranje različitih tema i važnih društvenih i političkih pitanja od strane samih građana koji, u strukturiranom i vođenom procesu, izrađuju prijedloge i preporuke donositeljima i provoditeljima odluka na zadanu temu, pitanje odnosno problem.


Vijeća građana provedena su do sada u Njemačkoj, Belgiji, Republici Irskoj i mnogim drugim državama ili gradovima, pa i na razini Europske unije. Vijeće građana se ne ustrojava kao stalno tijelo, koje će donositi odluke, već se radi o procesu tijekom kojeg će sudionici dobiti priliku učiti, raspravljati, konzultirati se i na koncu donijeti preporuke, a Grad Rijeka svako prihvaćanje ili neprihvaćanje odluka mora detaljno obrazložiti, pojasnio je Bajok.


Povećati sudjelovanje građana

Voditelj projekta Igor Bajok rekao je da je zadatak Vijeća građana Rijeke upoznati se sa sustavom mjesne samouprave i načinima sudjelovanja građana u razvoju lokalne zajednice, u teoriji i praksi, razmotriti i raspravljati o tome kako unaprijediti sustav mjesne samouprave i povećati sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice, te zajednički izraditi i usvojiti prijedloge i preporuke mjera koje Grad Rijeka treba poduzeti za unaprjeđenje sustava mjesne samouprave i povećanje sudjelovanja građana u razvoju lokalne zajednice.