Foto: A. MAKSIMOVIĆ
Specijaliteti od plave ribe preplavili su ovog vikenda crikveničku žilu kucavicu, a prava atrakcija zbila se u subotu, kad je ribarskim brodom stigla tuna od 55 kilograma
povezane vijesti
CRIKVENICA – Zašto plavuša skače s mosta? Zato što su joj rekli da je dobra riba. A upravo takve plavuše, koje su doslovno dobre ribe, točnije plave ribe, preplavile su proteklog vikenda crikveničku žilu kucavicu. Da ne bi bilo zabune, riječ je o 11. mjesecu plave ribe, manifestaciji koja slavi vladaricu crikveničke gastronomije – plavu ribu. Osmislila ju je Turistička zajednica grada Crikvenice, inspirirana bogatom i slavnom crikveničkom ribarskom prošlošću i tradicijom.
Najplaviji mjesec u gradu na Dubračini potrajat će sve do 15. listopada.
Sve je počelo uz »cooking show« poznatog chefa Davida Skoka, koji je mnogobrojnoj publici predstavio »plavušu u sendviču«.
Ponavljamo, riječ je o plavoj ribi, a ne ženi »blondih lasi« koju je Skoko »nagurao« u sendvič. Bilo je tu i drugih specijaliteta od plave ribe na čak tri lokacije, vinski kutak te ponuda osvježavajućih koktela, i to sva tri dana prošlog vikenda.
Voditelj programa prvoga dana, s obzirom na vrstu i ime manifestacije, nije mogao biti nitko drugi doli Domagoj Jakopović – Ribafish.
Svim restoranima, odnosno sudionicima projekta »Cesta plave ribe«, TZG Crikvenice dodijelio je priznanja kao zahvalu i podsjetnik na sudjelovanje.
U večernjim satima uslijedio je zabavno-glazbeni program uz Marka Škugora i sastav Trio Crikvenica.
Tradicija ribarstva
Sva tri dana u programu su mogli uživati i najmlađi, i to kroz likovne i istraživačke radionice, priče, animacije i razne igre.
Zadovoljstvo ovogodišnjim otvaranjem manifestacije i vikendom izrazila je i direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić.
– Jako mi je drago što su ljudi prepoznali ovaj projekt, što su došli i kušali ukusne specijalitete od plave ribe koje su naši kuhari pripremili. Iskreno se nadam da će plava riba nalaziti sve više mjesta na jelovnicima naših ugostiteljskih objekata kako bi gosti imali priliku kušati ono najfinije iz mora, kao i da će naše domaćice još češće koristiti plavu ribu kao namirnicu u svojim receptima. Ona je u Crikvenici usko vezana za tradiciju ribarstva jer su naši ribari nekada lovili puno ribe, osobito plave.
Ovo je jedan od načina na koji pokušavamo pokazati jedan mali, lijepi dio crikveničke tradicije – rekla je Marijana Biondić.
A prava atrakcija zbila se u subotu, kad je na crikvenički Trg Stjepana Radića ribarskim brodom stigla kraljica svih plavih riba iliti »megaplavuša«.
Naravno, riječ je o »tuni-manekenki« od svojih 55 kilograma, koju je ispred okupljenih Crikveničanki, Crikveničana i njihovih gostiju »skockao« japanski majstor, kojeg je voditelj programa Robert Ferlin u šali prozvao Šime.
Zavidne vještine baratanja nožem, odvajanje mesa od kosti i drugi trikovi pripreme tune japanskog majstora malo su koga ostavili ravnodušnim. A tek kad je tuna »legla« na grill! Opojni miris momentalno je stvorio »kilometarske« redove, a okupljeni su osim odrezaka od tune (tuna steak) poželjeli probati i druge »plavoribne« specijalitete.
Specijaliteti s roštilja
Pored roštilja pronalazimo Danijelu Stipek, koja nam otkriva ostatak slasne ponude.
– Pripremamo tuna steak s umakom vinegret i pečenim krumpirima začinjenim mediteranskim mirodijama ili s mješavinom lisnatih salata i svježeg povrća. Radimo i tartar od jadranske tune s umakom od avokada, kao i sushi – govori Danijela, istovremeno bacajući krupnu sol na roštilj kako se riba ne bi zalijepila.
– Je li vam vruće? – pitamo.
– Ma, samo malo. Navikne se čovjek na sve pa tako i to – kaže Danijela iz hotelskog poduzeća Jadran, nabrojivši nam i ostatak ekipe.
– Dražen Mihajlović je glavni šef, a tu su još i Sanja, Marko, Valentino… – kaže.
Mi se vraćamo redovima ljudi i upoznajemo Ivanu i Hrvoja iz Rijeke. Točnije, Hrvoje je rodom »z Krasice«, a ljeto provodi u apartmanu u Novom Vinodolskom. U Crikvenicu redovito navraća, a pogotovo kad je čuo da se priprema riblja fešta.
– Kakva je tuna? – pitamo.
– Još uvijek je nismo probali, čekamo da se smanji red. Ako se to ne dogodi, uvijek možemo otići na kebab – kaže Hrvoje kroz smijeh.
– Kada dobijete hranu, mahnite nam da vas možemo fotkati – kažemo veselom paru, što su oni naposljetku doista i učinili, dočekavši i tuna steak i sushi.
Sve su zalili dobrom žlahtinom, koju su im natočili predstavnici udruge Vina Kvarnera. Za feštu do dugo u noć pobrinuo se Damir Kedžo i domaći Trio Crikvenica.
Plavi vikend završio je u nedjelju uz »cooking show« chefova iz restorana Dida, Domino i Miramare.
Kroz program je okupljene vodila Barbara Udovičić Papeš, a za zabavu su zaduženi bili klapa Kampanel i tko drugi nego Trio Crikvenica.