Toksinska infekcija

Što se podrazumijeva pod trovanjem hranom i kada se zabrinuti?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Najčešća su trovanja uzrokovana sirovim mesom i ribom koji nisu svježi ili nisu dobro čuvani

Trovanje hranom ili toksinska infekcija je infekcija ili iritacija gastrointestinalnog trakta uzrokovana gutanjem hrane ili pića koji sadrže viruse, bakterije ili parazite.


Možemo prepoznati 4 vrste trovanja hranom ovisno o uzroku koji ih izaziva:


  • životinjski i biljni toksini, kao što je gutanje otrovnih gljiva ili proizvoda pohranjenih u spremnicima u kojima se razvio botulinum
  • kemijski (lijekovi, metali, aditivi, pesticidi…)
  • mikroorganizmi, kao što su plijesni, virusi, bakterije i paraziti
  • kontaminirana hrana: u tom slučaju, uzrok trovanja mora se tražiti u lošim higijenskim uvjetima u kojima je hrana bila pohranjena ili u nepravilnom čuvanju

Simptomi trovanja hranom


Evo prvih simptoma:


  • povraćanje
  • vrlo jaka mučnina
  • dizenterija
  • grčevi u trbuhu
  • bol u trbuhu
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • suha usta
  • nedostatak apetita

Ostali simptomi također mogu biti:


  • vrućica
  • zimica
  • bol u mišićima
  • znojenje

U ozbiljnijim slučajevima može se pojaviti i sljedeće:


  • dupli vid
  • poteškoće u komunikaciji
  • tahikardija
  • otežano gutanje

U svakom slučaju, vrsta simptoma i njihov intenzitet variraju ovisno o uzroku koji ih je pokrenuo, a u slučaju kontaminirane hrane i o količini unesene hrane.


Često se u početku opći simptomi trovanja hranom pogrešno smatraju običnom gripom.


Kako bi se točno dijagnosticirala intoksikacija i njezino podrijetlo, potrebne su laboratorijske pretrage.