Jedinstveno društvo

Na Trsatskoj gradini osnovana Družba čuvara baštine “Frankopani”, evo čime će se baviti

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Osnivači Družbe su Tomislav Beronić, Nikola Karamarko, Nikola Serdar, Ivica Jerčinović i Edvin Jurin



Na Trsatskoj gradini danas je osnovana Družba čuvara baštine “Frankopani” jedinstveno društvo usmjereno na održavanje i daljnje podizanje svjesnosti o ulozi i značaju ove plemenitaške obitelji


U prigodnom ambijentu trsatskog kaštela osnivači Družbe, Tomislav Beronić, Nikola Karamarko, Nikola Serdar, Ivica Jerčinović i Edvin Jurin, mahom ugledne osobe iz javnog i poslovnog života, predstavili su se danas lokalnoj zajednici i potencijalnim partnerima te pojasnili najvažnije smjernice svoga djelovanja.





Kako je rečeno, cilj Družbe jest promicanje kulturno-povijesnog značenja i baštine knezova Krčkih Frankopana među domaćim stanovništvom i strancima putem kulturnog turizma, a činit će to organiziranjem raznih događanja, festivala i predstava, stručnih obilaska područja u kojima je nekada djelovala ova plemenitaška obitelj.


Najdugovječnija dinastija


– Frankopani su najdugovječnija hrvatska kneževska dinastija i porodica koja je kroz šest stoljeća bila sveprisutna na burnoj povijesnoj pozornici ovih prostora u politici, pravu, crkvenim aktivnostima i graditeljstvu.


Iza sebe su ostavili stotinjak kaštela i posjeda te preko tri stotine crkava i samostana koji su povijesno za osobe iz porodice Frankopana.


S povijesne pozornice otišli prije 350 godina, ali ostavili su veliki trag. Na kraju se može reći: “Heroji umiru, ali priče o njima ostaju sve dok postoji netko tko će ih pričati.


Danas smo to mi, rekao je Tomislav Beronić. književnik i istraživač kulturnog naslijeđa koji je odabran za priora Družbe čuvara baštine “Frankopan”.



Dodao je još da se nadaju da će svojom djelatnošću donijeti dodanu vrijednost projektima koji su započeli s obnovom i revitalizacijom frankopanskih kaštela, posebno ističući projekt “Putevima Frankopana” Primorsko-goranske županije te projekt “Dodir civilizacija” koji provodi Karlovačka županija, a nada se da će na slične projekte i obnovu baštine Frankopana i Zrinskih potaknuti i Ličko-senjsku te Sisačko-moslavačku županiju.


Udahnuti novu dimenziju života


– Naš je temeljni cilj udahnuti novu dimenziju života u postojećim kaštelima i posjedima i na tim lokalitetima nastaviti isporučivati daljnje doživljaje temeljene na frankopanskoj baštini.


Plan nam je činiti to u suradnji s partnerima na svim razinama, od općinskih do županijskih, ali i stručnim, povijesnim, umjetničkim, crkvenim i drugim institucijama, a namjera nam je i osnivati podružnice u ostatku Hrvatske te inozemstvu na čije čelo ćemo postaviti konzule, kao i ostvarivanje suradnje s plemenitaškim obiteljima u inozemstvu, objasnio je Edvin Jurin, Glavni notar Družbe.



Družba čuvara baštine “Frankopani” ima svoj grb i zastavu, ali i ustroj koji se temelji na Zboru, Malom i Velikom vijeću. Zahvaljujući naporu članova do sada su izdane tri knjige na temu Frankopana, i to “Priče o Frankopanima – Frangere pane”, “Stella aurea” i “Misal kneža Anža Frankopana” autora Tomislava Beronića, a u suradnji s nizom lokalnih udruga organizirano je tridesetak događanja u frankopanskim kaštelima te natjecanja u igri GlagoMatika.



U nadolazećem periodu u planu je nastavak sličnih manifestacija i događanja, promocija proizvoda poput frankopanske pive, torte, kruha, ali i razvoj zanimljive aplikacije “Frankopanski virtualni vodič” koji bi povezao sve frankopanske kaštele u Hrvatskoj.