Dašak tradicije

Pomarola: imamo recept za savršeni talijanski umak od rajčice punog okusa

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Naš recept ne uključuje upotrebu ulja, kako bi se smanjio unos kalorija

Možete uživati ​​u ovoj pomaroli kakva jest, možda uz dodatak malo maslinovog ulja, ili je možete “pojačati” laganom zaprškom od češnjaka ili luka.


Sastojci:


  • 1 kg zrelih rajčica
  • 1 srednji luk
  • 2 stabljike celera
  • 1 velika mrkva
  • 20 listova bosiljka
  • soli po ukusu
  • voda po ukusu

Priprema: Operite i očistite luk, celer i mrkvu te ih narežite na sitne komadiće. Stavite nasjeckano povrće u posudu i dodajte vode.


Kuhajte na laganoj vatri bez poklopca.


U međuvremenu u drugoj posudi prokuhajte oko 2 litre vode. Stavite oprane rajčice unutra, zatvorite poklopcem i kuhajte oko 5 minuta.


Nakon isteka vremena, uz pomoć šupljikave žlice prebacite rajčice u cjedilo.


Probušite rajčice nožem da uklonite višak vode, stavite u drobilicu za povrće, a zatim ovu kašu dodajte nasjeckanom povrću koje je do sada potrošilo svu vodu.


Promiješajte, posolite i kuhajte još 10 minuta. Dodajte bosiljak i nakon još 5 minuta ugasite vatru.


Pomarolom napunite sterilizirane staklenke.


Staklenke dobro zatvoriti i okrenuti naopako da se napravi vakum.


Ostaviti da se ohladi i ako se stvorio vakum staviti u smočnicu.