Foto: Pixabay
Prisutni su u brojnim biljnim proizvodima: mrkvi, rajčici, paprici, špinatu
povezane vijesti
Karotenoidi su crveni, žuti i narančasti biljni pigmenti koji imaju fotozaštitno djelovanje, pa tako štite naše tijelo od suvišne svjetlosti.
Postoji mnogo vrsta, oko 700, uglavnom koncentriranih u biljnim proizvodima karakteriziranim žutom, crvenom i narančastom bojom.
Karotenoidi također mogu imati aktivnost vitamina, a zbog toga se nazivaju i provitamin A.
Općenito, karotenoidi obavljaju mnoge korisne funkcije za naše tijelo. Posebno:
- imaju antioksidativno djelovanje
- pomažu u borbi protiv slobodnih radikala
- sprječavaju neke metaboličke bolesti
- štite oči od svjetlosti i od makularne degeneracije koja se javlja s godinama
- jamče pravilan rad imunološkog sustava jačajući ga
- štite kožu od djelovanja sunčevih zraka
- održavaju kardiovaskularni sustav zdravim
Voće i povrće koje ih sadrži najviše je:
- bundeva
- mrkva
- dinja
- paprike
- marelice
Neki proizvodi životinjskog podrijetla također sadrže dobre količine karotenoida:
- žumanjak jajeta
- mlijeko
- sirevi
- škampi
- losos
- jastog
U prosjeku, dnevna potreba za karotenoidima je 6 grama. a njihova se apsorpcija povećava kuhanjem i u prisutnosti izvora masti.
Nedostatak karotenoida može vas učiniti osjetljivijima na obolijevanje od kroničnih upalnih bolesti kao što je reumatoidni artritis.