FOTO: iStock
Ova kombinacija je uvijek pun pogodak
povezane vijesti
Stiže nam jesen, a to godišnje doba je poznato po svojoj specifičnoj atmosferi. Udobno se osjećamo kod kuće, gledamo filmove, bavimo se hobijima i kuhamo mnogo recepata za takozvani comfort food. Jedan od takvih sjajnih recepata je i ovaj za neodoljivo kremaste njoke. Okus je prekrasno kremast, a posebno ukusnu notu dobiva zahvaljujući šampinjonima. I najbolje od svega: recept se kuha u tren oka i stoga je savršen za dane kada vam treba nešto na brzinu, a želudac vam već kruli.
Sastojci
- 1 manja glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 350 g šampinjona
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml povrtnog temeljca
- 200 grama vrhnja za kuhanje
- 600 g njoka
- 150 g crème fraîche
- vlasac
- 50 g ribanog parmezana
Priprema
Luk i češnjak ogulite, sitno narežite ili nasjeckajte. Šampinjone očistite i narežite na komade veličine zalogaja. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Na njemu pržite luk, češnjak i gljive oko 6 minuta. Začinite s 1 žličicom začinskog bilja te soli i paprom. Deglazirajte bijelim vinom i temeljcem od povrća, dodajte vrhnje. Sve zakuhajte i kuhajte nepoklopljeno oko 5 minuta.
U međuvremenu pripremite njoke prema uputama na pakiranju. Pomiješajte crème fraîche s 1 žličicom začinskog bilja, soli i papra. Vlasac operite i narežite na sitne komadiće. Njoke ocijedite, stavite u tavu s gljivama i promiješajte. Posložite njoke u tanjur, dodajte začinjen crème fraîche i parmezan te pospite vlascem.