Izgubljeno/nađeno

Od osobnih dokumenata i kartica do ključeva. U riječkoj policiji vlasnike trenutno čeka preko dvije stotine izgubljenih predmeta

Vladimir Mrvoš

Nalazni ured nalazi se u »žutoj zgradi« PU primorsko-goranske u Ulici žrtava fašizma 3 / Foto V. MRVOŠ

Nalazni ured nalazi se u »žutoj zgradi« PU primorsko-goranske u Ulici žrtava fašizma 3 / Foto V. MRVOŠ

Najviše se stvari gube po autobusima i kafićima, najčešće su to osobne iskaznice, vozačke dozvole i druge prometne isprave, bankovne kartice, novčanici, ključevi. Ono što se svakodnevno najviše koristi



 


RIJEKA – Sigurno je jedan od najneugodnijih osjećaja onaj kada se izgubi novčanik, ključevi, mobitel. Ako ste nešto izgubili ili pronašli, možete se javiti Nalaznom uredu koji se nalazi pri policijskim upravama gradova.


Čuvanje i licitacija


U Rijeci se Nalazni ured nalazi u zgradi policije, u Ulici Žrtava fašizma 3, a uredovno vrijeme za građane je od 7.30 do 15.30 sati. Informacije se mogu dobiti i na broj telefona 051/430-505. Građani mogu tamo predati pronađene predmete i isprave, ali oni se mogu predati i u najbližoj policijskoj postaji. Pronađene predmete građanin nakon saznanja o pronalasku ili nakon primljenog poziva može preuzeti osobno, ili uz valjanu punomoć i uz predočenje identifikacijske isprave.


Kata Barić / Foto V. MRVOŠ




Iz godine u godinu na području Rijeke sve se više gube stvari. U 2020. godini izgubljeno je 166 predmeta, godinu dana kasnije izgubljeno ih je 180, a prošle godine u Nalazni ured stiglo je 226 izgubljenih stvari, od kojih je 35 bilo vlasništvo stranih državljana. Većina izgubljenih stvari našlo je vlasnika, a trenutačno se u Nalaznom uredu u Rijeci nalazi 220 predmeta. Najduže vlasnika traži jedna »preklopna stolica«. Stvari se temeljem zakona čuvaju godinu dana, ali u stvarnosti se čuvaju i dvije godine dok ne pronađu vlasnika. Nakon toga stvari idu na licitaciju, a to se oglašava putem javnih oglasnika.


Nalaz »skrivenog« blaga

 


Zanimljivo je što zakon kaže o nalazu blaga, a riječ je o novcu, dragocjenostima i drugim stvarima od vrijednosti koje su bile skrivene tako dugo da se više ne može utvrditi tko je vlasnik.


Nalaznik je u tom slučaju dužan nađeno »blago« vratiti u vlasništvo Republike Hrvatske, odnosno obavijestiti nalazni ured. Ukoliko je riječ o stvarima od općeg kulturnog interesa, nalazni ured mora obavijestiti nadležno državno tijelo za zaštitu spomenika kulture koji su ovlašteni te predmete preuzeti na čuvanje. Nalaznik i vlasnik nekretnine na kojoj je nađeno blago imaju pravo na primjerenu nagradu koja ne može biti manja od nagrade kakva bi bila za tuđu stvar, ni veća od vrijednosti nađenog blaga, a imaju pravo i na naknadu nužnih troškova. Država se može i osloboditi obveze da isplati nalazninu, ali se može i odreći vlasništva u korist nalaznika i vlasnika nekretnine.


Ako netko nešto izgubi, treba znati da po zakonu ima jednu godinu vremena da dokaže da je stvar izgubio, odnosno da je njezin vlasnik. Nalaznik ima pravo na nagradu – nalazninu, ali u riječkom nalaznom uredu ta nagrada tražena je do sada samo u jednom slučaju. Međutim, nalaznik se naknadno više nije javio. Nalaznina iznosi 10 posto prometne vrijednosti. Više osoba koje su zajednički našle stvar imaju pravo podijeliti nagradu – nalazninu.

Autobusi i kafići


– Najviše se stvari gube po autobusima i po kafićima, a najčešće se gube osobne iskaznice, vozačke dozvole i druge prometne isprave, bankovne kartice, novčanici, ključevi, dakle ono što se svakodnevno najviše koristi, kaže nam voditeljica Nalaznog ureda u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj Kata Barić. U ljetnim mjesecima je povećam gubitak ručnih torbica, putnih torbi, ruksaka, kao i osobnih dokumenata stranih državljana.


Od »svježe« izgubljenih većih stvari u nalaznom uredu nalazi se nekoliko ruksaka, ženskih torbi, jedna torba s filterima za cigarete, dvije haljine, optičke naočale…


S dokumentima je najlakše jer postoji adresa pa se vrlo brzo vrate vlasniku. Veliki je broj slučajeva da lopovi nakon što isprazne ukradeni novčanik bace, pa se i takvi novčanici i dokumenti vode kao izgubljeni, ali i oni se brzo vraćaju vlasniku. Kada su u pitanju stvari koje su izgubili stranci, na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Upravi za konzularne poslove dostavljaju se stvari stranih državljana koji su u vlasništvu države, odnosno osobne isprave.


– Osobne stvari u vlasništvu stranaca zadržavaju se u Nalaznom uredu i dostavljaju naknadno na zahtjev strane diplomatske misije, odnosno konzularnog ureda, napominje Barić.


Nalazni ured, policija, rijeka

Brijaći aparat izgubio je Egipćanin na granici / Foto V. MRVOŠ


Što kaže zakon


Zakon kaže da stvar koju je vlasnik izgubio, koja je zametnuta ili mu je ukradena, nije samim tim prestala biti njegovo vlasništvo, pa ju je nalaznik dužan bez odgode predati onome tko ju je izgubio, odnosno vlasniku, ako po znakovima na predmetu ili iz drugih okolnosti može za njega saznati, a nije mu teško dostupan. Nalaznik koji nije nađenu stvar predao onome tko ju je izgubio, odnosno njezinu vlasniku, dužan ju je bez odgode predati najbližem nalaznom uredu ili putem osobe u čijim ih je prostorijama, ili prijevoznom sredstvu našao, a koja će je zatim predati nalaznom uredu. Nalaznik jedino nije dužan predati nalaznom uredu stvar čija je vrijednost prema općem shvaćanju zanemariva. Nalazni ured dužan je nađenu stvar primiti u polog i čuvati, osim ako je nađena stvar pokvarljiva ili su za njezino čuvanje ili održavanje potrebni troškovi nerazmjerni njezinoj vrijednosti, pa će se tako izgubljena stvar prodati na javnoj dražbi i za nju dobiveni novac položiti u sud.