Foto: Nova TV
S kandidatima ćemo gledateljima prikazati koliko je tradicija bitna i koliko su korijeni bitni i onda ćemo poslije tradicije graditi cikluse da budu što zanimljiviji,
povezane vijesti
- MASTERCHEF Ljiljana Milovanović Ferenčić iz Rijeke i Doris Vlah iz Opatije, prisjećaju se svojih trenutaka u emisiji
- Goran Kočiš novi je član žirija MasterChefa: “Jako je dinamično i zanimljivo, doista lijepo i novo iskustvo”
- Druženje uoči emitiranja 7. sezone Masterchefa – sve različito, a sve jednako poželjno
S prvim ponedjeljkom u rujnu na program Nove TV vraća se omiljeni kulinarski show – MasterChef. U žiriju i dalje sjedi isti trojac, Damir Tomljanović, Melkior Bašić i Stjepan Vukadin. Upravo s ovim posljednjim, ujedno i najmlađim članom žirija, razgovarali smo uoči početka nove sezone koja će se emitirati od ponedjeljka do četvrtka u 21.45.
Za početak nam je otkrio po čemu će se ova sezona razlikovati od prethodne dvije u kojima je također bio u žiriju.
– Žiri je ostao isti, mi se nismo promijenili, no razlikovat će se po kandidatima. Imamo neke povratnike koji su puno napredovali i neću reći koliko su dogurali, ali mogu reći da su jako puno naučili.
Sezona će se razlikovati i po tome što ima drukčije izazove, dosta zanimljivije, ali i zbog naše interakcije sa samim kandidatima. U svakom slučaju, mogu reći da će ovo biti najzanimljivija sezona do sada.
Ne smijem puno otkrivati, ali mogu reći da se sezona snima u novom studiju, ljepšem, poboljšanom, većem. Kandidati su jako zanimljivi, napredni, brzo uče i izazovi su koncipirani tako da idu od lakšeg prema težem. Dobili smo neka jaka imena, pri čemu mislim na goste. Gosti su općenito zanimljivi.
Mislim da će se gledateljima svidjeti koncept gostovanja, emisije i izazova koje smo pripremili za naše kandidate, ali i za gledatelje, kazao je Vukadin te otkrio na čemu će biti fokus kada je riječ o kuhanju.
– Rekao bih na ciklusima. Krećemo s tradicijom. Tradicija je srž svih nas, svih kuhara koji bi trebali stremiti k dobrom kuhanju. Bez tradicije nema ništa. Tradicija je temelj svega.
S kandidatima ćemo našim gledateljima prikazati koliko je tradicija bitna i koliko su korijeni bitni i onda ćemo poslije tradicije graditi cikluse da budu što zanimljiviji, da kandidati nauče dosta toga i mi skupa s njima i da uživamo iz epizode u epizodu, ispričao je i kazao nešto o atmosferi na snimanju, ali i o tome što mu je teže odraditi, audicije ili kasnije faze natjecanja.
IznenađenjaJe li se netko već na audiciji istaknuo iznimnim kulinarskim znanjem i talentom, kao što su to prošle sezone bili Lora Cepetić i Leo Jurešić? – Da, već smo na audiciji imali par kandidata za koje mogu reći da su se istaknuli. To su mlađe osobe i sva trojica smo se ugodno iznenadila i dala smo im šansu da nam pokažu je li to bila slučajnost ili imaju znanje i volju te želju za učenjem i napredovanjem. Morat ćete gledati da vidite o kome se radi. |
Sve ima svoju težinu
– Treća je sezona kako snimam MasterChef u istoj ekipi, istoj postavi. Neki ljudi u produkciji su se promijenili, ali rekao bih da je osjećaj ostao isti. Znamo već kako neke stvari funkcioniraju. Dosta smo iskusniji, a atmosfera na setu za vrijeme snimanja je zavidna. Nitko se ne bi bunio da radi u takvim uvjetima.
Sve ima svoju težinu, jakost. Audicije su teške jer nekome želiš dati priliku, ali je ne možeš dati svima. Najradije bih priliku dao svima jer većina tih ljudi koji su došli na audiciju ima volju i želju proći dalje. Većina ih dolazi radi kuhanja, da nauče kuhati, da prošire svoje znanje i specijaliziraju se.
MasterChef je takav format u kojem gledatelji nisu svjesni koliki napor prolaze kandidati, koliko je izazovno kuhanje svaki dan. Svi znamo da najbolje učiš kad te netko baci u vatru. Cijenim one koji su došli tu da nešto nauče. To je teško jer odlučuješ gotovo o nečijoj sudbini, najradije bi ih sve uzeo koji daju sve od sebe i to stvarno žele. Zato je nekada teško odlučiti tko zaslužuje proći dalje.
Kasnije dolazimo do još težeg dijela, kada se povežemo s kandidatima, otvore se neki horizonti u kuhanju, gdje oni nauče dosta toga i vidiš da su se pokrenuli, okrenuli mindset totalno o hrani, jelima, kreiranju samih jela i kad nas napuštaju je jako teško.
Nekada imamo toliko iznenađenja, kada netko dogura daleko u npr. top pet ili tri i onda nas zbog jedne greške napusti. Uvijek im govorim da njihovo zadnje jelo odlučuje o njihovoj sudbini.
To su teški trenuci, iskren je bio Vukadin.
Zanimalo nas je kako bi opisao ovogodišnje kandidate te hoće li i ove godine žene dominirati kuhinjom.
– Ovogodišnji kandidati su raznoliki. Izabrali smo zanimljivu ekipu. Mislili smo da će ove godine biti slabiji kandidati što se tiče kuhanja, međutim, grdno smo se prevarili i to nam je jako drago. Jako dobro kuhaju, ima dosta mladih ljudi i ne možeš vjerovati da osobe s recimo 18 godina imaju toliko tehničko znanje i da su toliko napredovale do sada. Ove godine ima i žena i muškaraca, rekao bih da je podjednak broj, tako da žene, barem u početku, neće dominirati samom kuhinjom, a kako će biti na kraju, to ćemo vidjeti, kazao je i otkrio što je s njegovim prošlogodišnjim kandidatima.
Sve ćete doznati u svoje vrijeme
– Ostali smo u kontaktu, čujemo se. Javim se ja pojedincima, neki se jave meni. Drago mi je da su pojedinci ostali u kuharskom svijetu. Volim održavati kontakte s bivšim kandidatima.
Na kraju postanete prijatelji, javljaju se za savjete i mi smo tu za njih kad god kome treba, vezano uz posao, za bilo kakav savjet, nas trojica smo tu za njih. Znamo što prolaze, i mi smo to prolazili nekad kad smo tek ulazili u svijet kuhinje i svaka pomoć je dobro došla.
Što se tiče prošlogodišnjih finalistica, Maja otvara svoju slastičarnicu, a Lora je trenutačno na stažiranju. Obje su ostale u ovom poslu i to mi je drago.
Za kraj smo ga pitali hoćemo li ga gledati i četvrtu sezonu u MasterChefu i što mu je donijelo sudjelovanje u showu.
– Još uvijek snimamo ovogodišnju sezonu, pa su ti planovi još jako daleko. Samo ću reći – sve ćete doznati u svoje vrijeme.
Jedna od mnogih stvari koje mi je show donio je popularnost. Ona pak ima svoje i pozitivne i negativne strane. Otvorio sam restoran u Trogiru i dobro radi. Sezonu rade svi, ali radimo i zimi, i to stvarno dobro.
Dobili smo i stalne goste iz Trogira, Kaštela, Splita, Zadra, Zagreba, pa čak i susjedne BiH. Ljudi žele doći i probati jela, neka i iz MasterChefa. Možda im je u glavi kako bi to sve trebalo izgledati. Imamo tu sreću da imamo stalne goste, jer im je bilo dobro, ugodno su se osjećali.
Neki misle da su to kremice i pjenice na tanjuru, ali to su konkretna jela i nitko tko je došao u restoran nije ostao gladan. Ispočetka mi je popularnost bila čudna. Poslije se čovjek privikne na sve, zaključio je Vukadin.
Biste li voljeli da vaš sin jednog dana također postane kuhar? Pokazuje li interes za hranu?– On će postati što god bude htio postati. Mogu ga savjetovati u nekim stvarima i situacijama. Zanimljivo je da je Gabriel odkad ima godinu dana zagrizao za kuhinju i stalno nešto kuha, nešto peče. Druga djeca gledaju na YouTubeu crtiće, a on kako se radi teletina ispod peke, riba na gradele, janje na ražnju… Gušta doći kod mene u kuhinju u restoran. Ali odluka će biti njegova, od mene ima podršku da bude što želi biti. Reći ću mu da ako želi biti svećenik, neka se potrudi da postane papa, ako želi biti kuhar, neka se potrudi da jednog dana postane chef kuhinje, ako želi biti slikar, neka postane Pablo Picasso. Što god odabere, od mene i supruge će uvijek imati podršku. |