Rika jelena

Robert Gec najbolje oponaša najljepši ljubavni zov u prirodi

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Drugi je Alen Čop (LD "Vidra" Turke), a treći Hrvoje Mavrinac (LD "Tuhobić" Krasica)



Pobjednik prvog državnog natjecanje u oponašanju jelenske rike je Robert Gec (LD “Tetrijeb”, Delnice), drugi je Alen Čop (LD “Vidra” Turke), a treći Hrvoje Mavrinac (LD “Tuhobić” Krasica).


Proglašenjem najuspješnjih hrvatskih “rikača” danas je na Trgu 138. brigade HV-a u Delnicama kraju priveden jedan od brojnih sadržaja ovogodišnjeg dvodnevnog “Rika Festa”, turističke manifestacije kojoj je cilj prezentacija i propagiranja lovstva kao aktivnosti koja u velikoj mjeri znači i brigu za prirodu.


Prvo državno natjecanje


Prvi je put ova priredba održana prošle godine, a već u svom drugom izdanju doživjela je dvodnevni oblik te, što je posebno značajno, održavanje prvog državnog natjecanja u oponašanju rike jelena.





Uz spomenutu trojicu najuspješnijih u natjecanju su sudjelovali još i Ivica Ružić (“Jelen” Skrad – Ravna Giora), Zdenko Čop (“Peletti” d.o.o. Delnice), Krešimir Štimac (LD “Tetrijeb”), Tomislav Brkljača (“Gradina”, Novi Vindolski), Matija Laginja (“Zec” Klana), Damir Prokopović (Hrvatske šume, UPŠP Delnice), Slaven Šercer (HŠ, UPŠP Delnice), Goran Kranjac (“Lipov Vrh” Severin na Kupi – Lukovdol), Davorin Muhar (“Lipov vrh” Severin na Kupi – Lukovdol) i Goran Rede (“Tetrijeb” Čabar), a kao gost u revijalnom je dijelu nastupio višestruki slovenski prvak Marko Mavri.


Njihov su rad ocjenjivali suci Tomislav Tonadi (“Kamenjak” Škrljevo), Dejan Švob (“Srnjak” Fužine – Lokve), Marijan Mrle (“Tetrijeb” Delnice), Pavel Nared (Lovska zveza Slovenije) te Branimir Stankić (Lovački savez Hrvatske), žiri koji je kontrolirao natjecanje kojeg je, kao i cjelokupni program, vodila Slavica Kljaić, činili su također prokušani lovci Boris Miklić (“Medviđa” Drivenik), Mladen Mauhar (“Vidra” Brd na Kupi) i Bojan Marković (“Platak”, Rijeka).


Tri kruga rike


Natjecatelji su odradili tri kruga rike oponašajući najprije mladog jelena u potrazi za krdom košuta, potom dominatnog jelena s krdom košuta te na kraju i riku dva jelena iste snage pri dvoboju.



Žestoko rikanje kraju je privedeno pobjedom poznatog goranskog lovca Roberta Geca koji je zahvalivši na zasluženoj nagradi novčani iznos darovao slovenskim kolegama na u poplavama stradalim dijelovima Slovenije obrazloživši to činjenicom da su mu baš slovenski lovci puno pomogli u savladavanju tajni vezanih uz vabljenje jelenske divljači oponašanjem rike jelena.


Nazočne je prije početka natjecanja pozdravio predsjednik Lovačkog saveza Hrvatske Ivica Budor čestitavši organizatorima na trudu i poželjevši da naredne godine u natjecanju sudjeluju i “rikači” iz Međimurja i Slavonije.


U ime LS PGŽ nazočne je pozdravio predsjednik Josip Malnar podsjetivši kako tradicija lova na jelensku divljač oponašanjem jelenske rike na području Primorsko-goranske županije traje od pedesetih godina prošlog stoljeća te zahvalivši svim sponzorima natjecanja.


Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera istaknula je spremnost za daljnju potoporu ovoj manifestaciji koja je već u drugom izdanju dosegla državnu razinu, a samo natjecanje i drugi Rika Fest otvorila je delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić zahvalivši svima koji s pomogli, sudionicima svih natecanja i posjetiteljima te najaviši daljnju vezanost Grada Delnica uz ovu priredbu.


Lovački kotlić i natjecanja rogista i zborova


Nakon uspješnog natjecanja u oponašanju rike jelena danas su posao kraju priveli i sudionici natjecanja u pripremi lovačkog kotlića, a to znači stotinjak sudionika okupljenih u čak trideset i jednu ekipu!



U večernjim satima slijedi mariachi koncert Los Caballerosa, a u nedjelju su na redu natjecanja rogista i lovačkih pjevačkih zborova koja će biti održana na Trgu 138. brigade HV-a, dok će u Parku kralja Tomislava biti moguće pogledati reviju lovačkih pasa.