LD Jelen Čavle

Vrućina “odvukla” divljač dublje u šumu; lovci brinu o pojilištima

Sanja Gašpert

Reuters

Reuters

»Divljač se također drži hlada, povlači duboko u šumu. Zbog toga ih se rjeđe i viđa izvan šume, jer i divljač traži hladnija mjesta, posebice za vrijeme ovako velikih vrućina«, kažu u LD-u Jelen Čavle



 


Velike vrućine kojima svjedočimo ovoga ljeta, osim kućnim ljubimcima, probleme stvaraju i divljači, kojima treba pomoć u osiguranju svježe vode. U situacijama velikih vrućina, posebice za vrijeme velikih suša, brojni potočići, izvori i lokve presušuju, pa je bitno redovito obilaziti i kontrolirati pojilišta te ih po potrebi nadopunjavati. U tome naravno prednjače lovci, donoseći svježu vodu na pojilišta. Lovačka društva i lovoovlaštenici dužni su pomagati svim životinjama, a prvenstveno divljači s pojilištima. Obveza lovaca je da pojilišta održavaju čistim i da bude vode. U Lovačkom društvu Jelen Čavle vode brigu da divljač ne ostane bez vode, kao i da su pojilišta čista i uredna.


– Imamo bunare u šumi, pa prepumpavamo vodu i vozimo po pojilištima. Velike kiše koje su pale početkom kolovoza napunile su pojilišta. Međutim, u situacijama kada su velike suše i duža vremenska razdoblja bez kiše, onda punimo cisterne od 500 do tisuću litara i svaki drugi ili treći dan vozimo ih u šumu i punimo pojilišta, kako divljač ne bi bila žedna. Snalazimo se, u svakom slučaju činimo sve napore da divljač uvijek ima svježu vodu, kažu u LD Jelen Čavle.




Velike temperature zraka nakratko su »odvukle« divljač dublje u šumu, gdje odlaze u potrazi za hladovinom. Tako posljednjih mjesec dana nema situacija u kojima se divljač iz šume spušta u rubne dijelove grada. »Divljač se također drži hlada, povlači duboko u šumu. Zbog toga ih se rjeđe i viđa izvan šume, jer i divljač traži hladnija mjesta, posebice za vrijeme ovako velikih vrućina«, kažu u LD-u Jelen Čavle.