Štorija od mašte

Antea Delpin slikarstvom se bavi od malena, a kroz svoje radove ovjekovječuje ljeto

Lucija Sučić

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Magistra primijenjenih umjetnosti koja je ujedno i osoba iza brenda Madeliefie art

Ljeto još uvijek službeno traje, a mi se otimamo realnosti da smo pred dolaskom hladnijih temperatura. Vizualni bijeg pronašli smo u predivnim morem inspiriranim radovima Antee Delpin, magistre primijenjenih umjetnosti koja je ujedno i osoba iza brenda Madeliefie art.


Iako je korijenje svog života i rada pustila u Rijeci, priznaje da kada god zato uhvati priliku ‘bježi’ na otok Pag, a gledajući njene radove, itekako nam je jasna snažna sila koja ju vuče ka moru.


U nastavku teksta pročitajte intervju sa maštovitom i nadasve talentiranom Anteom!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antea Delpin (@madeliefieart)



Iza imena krije se – tratinčica!


Gdje početi nego na samom početku, zar ne? Razgovarajući s Anteom, doznali smo kako je s izradom umjetnina krenula još u vrtićkoj dobi, a Anteinu pozamašnu ‘muzejsku’ zbirku radova čuva upravo njena nona.


“Od malena pohađam razne likovne radionice gdje sam imala i svoje prve izložbe. Prva skupna izložba bila je 1999. godine u Guvernerovoj palači, u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja”, prisjetila se.


Dok je nona obiteljski kustos, dida je na neki način zaslužan za ime Anteinog brenda.


“Madeliefie na afričkom (afrikaans) jeziku znači tratinčica, to je bio nadimak koji mi je dao dida kada sam imala svega par mjeseci, i koji me u obitelji prati kroz cijeli život. Tražila sam jezik na kojem bi taj nadimak naj efektnije zvučao i tako odabrala afrički Madeliefie”, sretno će.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antea Delpin (@madeliefieart)



Morski smjer


Što se tiče same priče o brendu, ista je krenula paralelno s izradom diplomskog rada na Akademiji primijenjenih umjetnosti…


“On se sastojao od tri mozaika u drvu. Istovremeno sam počela izrađivati i manje mozaike – privjeske u naplavinama koje sam kasnije sastavljala u ogrlice i ostali nakit. Nakon određenog vremena vratila sam se slikarstvu, te kao eksperiment napravila prvu seriju morskih stanovnika na malim formatima. Slike su ispale točno onako kako sam ih zamišljala u glavi, te sam nastavila istraživati u tom ‘morskom’ smjeru”, ispričala nam je.


More, ronjenje, slani zrak, vožnje na barci i promatranje morskog dna Anteine su najveće inspiracije.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antea Delpin (@madeliefieart)



“Neistražene morske dubine, kao i boravak uz more i u prirodi, uvijek me potiču na razmišljanje i stvaranje”, rekla nam je. Pričavši o stvaranju, zanimalo nas je kako izgleda njen prosječan dan na poslu.


“Ono što je dobro je to što je svaki dan drugačiji“, započela je, te nadodala kako dosadi u njenom atelijeru nema mjesta!


“Raspored si slažem ovisno o tome što treba odraditi prioritetnije. Kada sam u atelijeru istovremeno znam slikati na više platna, pa dok se boja suši obrađujem fotografije, objavljujem na društvenim mrežama, odgovaram na mailove, slažem narudžbe i slično. Kako se boja suši dodajem nove slojeve, i tako u krug. Ako nisam u atelieru vjerojatno sjedim za šivaćom mašinom te ušivam etikete u odjevne predmete i ruksake sa printom slika”, kazala je.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antea Delpin (@madeliefieart)



Za sve koji vole more i ribolov


U Madeliefie atelijeru nema pravila koliko će slika stajati na štafelaju! Ponekad dva, ponekad tri dana, a ponekad čitav mjesec. “Sve ovisi o naletu inspiracije i energije“, kaže Antea. Ispričala nam je kako je trenutno u fazi gdje najviše voli slikati hobotnice i koristiti indigo plavu boju.


“Klijenti su raznoliki, ali sve ih veže ljubav prema moru (i ribolovu). U zadnje vrijeme najpopularniji su ruksaci sa printom slika”, ispričala nam je, a usput se i (zasluženo) pohvalila sa suradnjama koje su se dogodile po putu:


“Izdvojila bih suradnju sa Positive boards sa kojima sam za Dan žena 2022. predstavila dasku za wakeboard dizajniranu za žene. Za dizajn sam koristila motiv ‘malih riba’. Zabavne su i suradnje sa Brlogom, zadružnom pivovarom iz Zadra koju su osnovale žene. Do sada sam za njih dizajnirala pet pivskih etiketa, a sve su bile na temu sipa”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antea Delpin (@madeliefieart)



Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antea Delpin (@madeliefieart)



O onima koje će se tek dogoditi nije htjela puno otkrivati, no veselimo se saznati o čemu će biti riječ, a što se tiče Anteinih planova za budućnost, stvar je vrlo jednostavna:


Stvarati, provoditi sve nove ideje u djela, imati izložbe, i općenito rasti kao umjetnica i kao brend“.