Đir po placi

Prošetali smo riječkom tržnicom i uvjerili se. Priprema ovogodišnje zimnice bit će izuzetno skupa

Katarina Bošnjak



Jučer je centralna riječka tržnica bila prepuna štandova s raznovrsnim povrćem, a bilo je i mnoštvo kupaca unatoč vrućini. Sezona je krastavaca odličnih za pripremu zimnice, pa izdvajamo cijene i ostalog raznolikog povrća koje se može konzervirati i sačuvati za zimu. Paprike i krastavci bez sumnje su najpopularniji izbor za pripremu zimnice, a cijene krastavaca na placi su se kretale od 1,50 do 2 eura po kilogramu, s tim da su se za 1,50 eura krastavci mogli naći samo kod jednog prodavača.


Za ljubitelje ljutih okusa mogla se naći odlična ljuta paprika, no paprena je i cijena – čak 6 eura po kilogramu, dok je paprika roga koštala 2,50 eura po kilogramu. Obična je paprika također skupa, no u najpraznijoj aleji našla se akcija te se dvije kile obične paprike babure moglo kupiti za šest eura. Cikle nažalost nije bilo u ponudi, ali kupus je bio prisutan na gotovo svakom štandu po cijeni od oko 3 eura, a po istoj cijeni prodavao se i dalmatinski mladi kupus.


Osim povrća za zimnicu, na tržnici su se istaknuli i kukuruz šećerac po cijeni od 50 centi po komadu, dok su slatko grožđe i slatke trešnje nudili osvježenje po cijenama od 2,80 eura odnosno 5 eura po kilogramu. Domaće dinje također su sada nešto jeftinije te se prodaju za 2 eura po kilogramu, no iako su zrele nisu baš pretjerano slatke.




Sudeći po cijenama, ovogodišnja zimnica mogla bi biti poprilično skupa, no za sve koji upravo na placi kupuju povrće za zimnicu, donosimo nekoliko savjeta, a na neke stvari trebate pripaziti već prilikom kupovine – važno je odabrati svježe, izgledom zdravo i neoštećeno povrće kako bi se osigurala dugotrajna kvaliteta pri konzerviranju. Povrće je obavezno temeljito oprati prije konzerviranja, a izuzetno je bitno paziti i na higijenu, odnosno korištenje temeljito opranih tegli kako biste za nekoliko mjeseci mogli uživati u odličnim kiselim krastavcima, paprici ili kupusu.