GALERIJA TURNAC

Izložba Damira Kopića u Novom Vinodolskom: Asocijacije na organske oblike, odnosno na floru i faunu

Ante Peričić

Damir Kopić na otvorenju izložbe u Galeriji Turnac / Foto IVAN BALAŽEVIĆ

Damir Kopić na otvorenju izložbe u Galeriji Turnac / Foto IVAN BALAŽEVIĆ

Izrezujući svoje pastele po linearnim obrubnicama, autor ih onda fiksira na veći format papira te tako snažno aktivira njihovu likovnu autonomnost. Lelujaju se i gibaju kromatske pulsacije



 


NOVI VINODOLSKI – Proteklog je vikenda u Novom Vinodolskom otvorena posljednja ovosezonska izložba 30. sezone Gradske galerije Turnac i to akademskog slikara i grafičara Damira Kopića. Kako je to zapisao Danijel Žabčić, Kopićeva grafičko-crtačka forma sazdana je od gipke oštrine linearne, po diktatu »poetizirane krivulje i spirale«, tvoreći entitetski organizam aktilnokromatskih svojstava, koja su plošninom dosljedno provedena, sažeto higijenizirana lapidarnim raščlambama s asocijacijama na organske oblike, odnosno floru i faunu.


Ornamentalna osjećajnost


»Disciplina kojom organizira svoje likovne entitete regulirana je metafizičkom slutnjom o duhovnom ‘ambisu’, iz kojeg se oblici u preciznom navođenju za svijet fizički i vidljivi pojavljuju u preobrazbama, a koje ‘arhitektura’ mašte može učiniti prisutnima, vizualna osvjetljivost stvarnosnima, a likovno gradivo osjetilno sugestivnim. Strogi i ujednačeni crtež sveden je na mjeru svrhovitog minimalističkog učinka, razgrađuje, gradi i isprepliće, izvija i uvija tonove kromatskih dionica modelirane do plastičkog učinka, da bi cijelo to likovno biće objedinila ornamentalna osjećajnost.«


Diptih 2, dio, 2009., pastel / Snimio Ivan Blažević




Damir Kopić u rodnom je Zagrebu maturirao 1988. te je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 1996. u klasi profesora Frane Para, a tijekom studija bio je aktivan član Vrbničke grafičke akademije. Od 1998. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te je do sada ostvario jedanaest samostalnih izložbi, dok je sudjelovao na desetak skupnih izložbi u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Osijeku, Makarskoj, Vrbniku, Čazmi, Radovljici i Podgori. Tijekom profesionalne karijere djeluje kao ilustrator i grafički dizajner za relevantne tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj i susjednim državama.


Simetrije i asimetrije


»Izrezujući svoje pastele po linearnim obrubnicama, autor ih onda fiksira na veći format papira te tako snažno aktivira njihovu likovnu autonomnost.


Lelujaju se i gibaju ‘armirane’ kromatske pulsacije reljefno kao opalne iluzije rasklijanih bića – poput pratvorevina – uzoraka stvoriteljskih što iznikoše iz etera, vode i zemlje da bi se rasplodile u duhu Kopićevom te im on voljom i intuicijom stvarateljskog čina podastire vidljivost«, tvrdi Žabčić dodajući kako koreografska elegancija tih čvrstih i neobičnih oblika, simetrija i asimetrija, euritmijskih zanjihanosti te valovljem linija raspoređene plošnine, nisu darežljivi dekorativni esteticizam, već finesama elementarnim raspoređena likovna misao.


»Kako i sam autor raste na iskustvima raznolikih kulturnih izvorišta i sveukupne duhovnosti, kao znatiželjnik za vizualnom spoznajom osjetilnog i nadosjetilnog svijeta, zaputio se puninom duhovnog života u osobnu potragu za fizičkim znacima života, što ozbiljno navode likovni senzibilitet na nikad uhvatljivu duhovnu podlogu i puninu života«, zaključuje Žabčić. Posljednju ovosezonsku izložbu galerije Turnac je, pored autora, otvorio višedesetljetni umjetnički ravnatelj i osnivač Galerije Ivan Balažević te djelatnica Galerije Anja Butina, a izložbu se može pogledati do 29. kolovoza.