Kultno predjelo u slatkom ruhu

Danas pripremite slatke bruschette s marelicama

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Idealan desert uz poslijepodnevnu kavu

Od skromnih početaka kao obroka siromašnog sloja do jednog od najpoznatijih talijanskih predjela, bruschette su osvojile nepca ljudi diljem svijeta. Ali ako želite probati nešto novo, možete se odmaknuti od tradicionalne kombinacije rajčice, ulja i češnjaka i isprobati slatku i voćnu alternativu. Jedna takva ideja su i slasne bruschette od marelice. Okus marelice ne samo da odmah pruža neočekivani udar slatkoće, već uz ovu kombinaciju svoje bruschette možete poslužiti i kao desert! 



Sastojci (za 4 osobe):


  • 150 ml mlijeka
  • 100 g + 3-4 žlice šećera
  • 8 kriški ciabatta kruha
  • 500 grama marelica
  • 2 žlice maslaca
  • sok od 1 naranče
  • 1 žlica blanširanih badema
  • Naribana kora 1 naranče
  • 3 jaja
  • 3-4 žlice ulja


Priprema: 


Mlijeko zagrijati do mlakog i pomiješati s dvije žlice šećera. Kriške kruha stavite na pladanj, ravnomjerno pokapajte smjesom mlijeka i šećera i ostavite 15-20 minuta. Okrenite jednom nakon pola vremena. Marelice očistite od koštica i narežite na četvrtine. U tavu stavite 100 g šećera i karamelizirajte marelice. Dodati maslac i sok od naranče te nekoliko puta okrenuti marelice u tavi.


Nakon kratkog kuhanja maknite tavu sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Umiješajte marelicu zajedno s narančinom koricom. Umutiti jaja, u njih ubaciti kruh i pržiti 2-3 minute dok ne porumeni. Pospite malo šećera i na kraju ukrasite marelicama i bademima.