Kulturno-umjetničko društvo

HKUD Široka Kula, dostojni prezenteri ličkog folklornog nasljeđa

Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić

Ponosno predstavili bogato ruho koje sami njeguju i obnavljaju



U sklopu ljeta i dubokog i bogatog kulturnog nasljeđa, posjetitelji Nacionalnog parka Plitvička jezera imali su nezaboravnu priliku svjedočiti jedinstvenom nastupu članova Kulturno-umjetničkog društva Široka Kula.


Tijekom jutarnjih sati na Ulazu 1 nacionalnog parka, nadomak monumentalnog Velikog slapa, ovo društvo je predstavilo djelić bogate tradicije i običaje ne samo ličkog kraja, već i različitih dijelova Republike Hrvatske.


Za mišljenje o ovome događaju pitali smo ravnatelja NP-a Plitvička jezera Tomislava Kovačevića.




– Dojmovi djelatnika naše ustanove i posjetitelja koji su svjedočili ovome događaju su više nego li pozitivni. Naša ustanova je u suradnji sa svim kulturno-umjetničkim društvima s ličkog područja ovoga ljeta intenzivirala suradnju i omogućili smo im nastupe u nekoliko objekata i lokacija.


Dojmovi posjetitelja bili su impresivni i svakako nezaboravni. HKUD Široka Kula nije samo oduševio posjetitelje autentičnim plesovima i zvucima tradicionalnih instrumenata, već je i ponosno predstavio bogato ruho koje sami njeguju i obnavljaju.


Njihova posvećenost očuvanju kulturnog nasljeđa posebno se vidi u traganju za originalnim dijelovima ličke nošnje i kvalitetnim rekonstrukcijama.



Članovi su, želeći se predstaviti u najboljem svjetlu, odlučili stvarati radne i ljetne nošnje vlastitim rukama, stvarajući time jedinstven spoj tradicije i inovacije, ustvrdio je ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević.


Ovaj doživljaj ne bi bio potpun bez raznovrsne gastronomske ponude koju je organizirala Turistička zajednica općine Plitvička jezera na čelu s direktoricom Josipom Kukuruzović.


Posjetitelji su imali priliku besplatno uživati u autentičnim okusima domaćih proizvoda s lokalnih OPG-ova i tako obogatiti svoje kulturno-gastronomsko iskustvo.


Brojni kušači hvalili su ličke slastice, rakiju šljivovicu, ostale voćne rakije i likere, ličke sireve s »perjanicom« sirom škripavcem…


Ovaj događaj još jednom potvrđuje važnost očuvanja i prezentacije kulturnog nasljeđa ovog dijela Like, kao i ulogu folklornih društava poput HKUD-a Široka Kula, Turističke zajednice Plitvička jezera i Nacionalnog parka Plitvička jezera u zajedničkom projektu.