Ove godine ranija berba u Pavlomiru / Arhiva NL
Za berbu nisu potrebne posebne vještine, samo volja za radom te dobra zaštita od sunca i dovoljno vode pa se stoga posao nudi svima – od studenata do umirovljenika. Radi se sedam sati dnevno, a kreće se već od ranog jutra
NOVI VINODOLSKI U Pavlomiru već kreće berba sorte grožđa chardonnay koja je postigla optimalnu zrelost pa se ne smije predugo čekati s berbom za koju je potreban velik broj radnika. No, kako kaže dirketor Pavlomira Miroslav Palinkaš, muku muče s nedostatkom radne snage te visokim temperaturama zbog kojih je chardonnay ove godine i ranije uzrelio.
Klimatske promjene najviše osjete poljoprivrednici čijim proizvodima prijete nagle promjene vremena i ponekad ekstremne temperature. Miroslav Palinkaš istaknuo je da su oborine prije 25 godina bile pravilnije, no posljednjih godina to se promijenilo. Tijekom kišnih razdoblja zna pasti oko 150 litara kiše po metru kvadratnom, a tijekom sušnih razdoblja ne padne ni kap, što su osjetili i ovo ljeto.
Iako je srpanj bio suh, a ni u kolovozu zasad nije pala ni kap kiše, urod grožđa bio je dobar zahvaljujući navodnjavanju vinograda u Pavlomiru. Duge suše i visoke temperature biljkama izazivaju stres pa se procesi u grožđu ne mogu odvijati normalno. Zahvaljujući akumulacijskom jezeru vinograd je uspio dobiti dovoljno vode te se zasad sve dobro razvija. Ipak, zbog visokih temperatura berba počinje ranije pa se tako već danas kreće brati sorta chardonnay koja se koristi za proizvodnju pjenušca 1288.
Bez obzira na sve prepreke, u Pavlomiru uvijek uspiju proizvesti vrhunsko vino, čemu svjedoči i šest zlatnih medalja koje su dobili za ukupno sedam različitih uzoraka na sajmovima vina. Još jedan znak uspjeha je i prodaja koja ide odlično. Strani turisti rado posjete kušaonicu gdje mogu probati sve sorte, a najpopularnije su autohtona sorta žlahtina i pjenušci.
Pored individualnih dolazaka gostiju, sljedeći tjedan organiziraju i Ružicu Vinodola za koju je potrebno dosta pripreme, ali u Pavlomiru će se ovih dana prvenstveno fokusirati na berbu. Nadaju se i većem odazivu radnika te barem jednoj poštenoj kiši u kolovozu kako bi im se barem malo olakšao posao jer raspored im je potpuno popunjen. Palinkaš je naglasio kako se nada da će do tada uspješno završiti berbu chardonnayja. Ako sve bude išlo prema planu, berba žlahtine krenut će nakon 1. rujna, a cabernet sauvignon ide posljednji.