Magistrica politologije iz Splita certificirana pri američkoj akademiji za profesionalne organizatore
Smanjivanje materijalnih sitnica koje nam u životu ne trebaju i organizacija prostora u kojem živimo može učiniti čuda za smanjenje svakodnevnog stresa i potaknuti nas da budemo produktivniji u svemu čega se uhvatimo.
Organizacija svakog dijela doma može biti pravi izazov jer puno je sitnica koje nam odvlače pažnju, ali kada naučimo da nas sat vremena dnevno koje utrošimo na čišćenje i organizaciju na kraju čini sretnijima i opuštenijima, ne čini se kao uzaludan i zamoran posao.
Vrlo dobro to zna i naša sugovornica Mari Domazet koja se profesionalno bavi organiziranjem. Po struci magistrica politologije, a od svoje tridesete godine profesionalni organizator, Domazet velik dio posla radi od kuće, uz neizostavne terene, pa su joj i privatni i poslovni život prilično isprepleteni.
Majka dviju djevojčica i vlasnica psa voli živjeti život, posao koji je stvorila te ideje koje testira i realizira, a najviše se veseli onome što joj budućnost nosi jer joj je intuicija jedna od glavnih niti vodilja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Otkrivanje poziva
Po životnom ste pozivu strastvena organizatorica domova. Kada se javila ta strast? Je li se dogodio neki presudan trenutak u kojem ste shvatili da je to smjer kojim želite ići?
– Pa ja sam zapravo sebi u tridesetoj zadala zadatak da pokušam otkriti što je »moj poziv«, nešto što bih radila sa strašću. Tako sam jednog dana, dok sam sortirala i slagala stvari ispod stepenica u obiteljskoj kući, shvatila da je to što upravo radim ono u čemu uživam.
Tada sam krenula istraživati što bi to moglo biti i vidjela sam da se ljudi organizacijom bave kao poslom, da postoje profesionalni organizatori koji pomažu ljudima raščistiti i posložiti stvari da budu jednostavne i funkcionalne za korištenje.
Otkriće da uživate u organizaciji slaganja stvari potaknulo vas je da krenete dalje. Koliko je težak bio početak?
– Ne bih rekla da je bio težak, radije bih rekla da je bio izazovan jer jedino što sam trebala je bila hrabrost i upornost. I to se naravno jako brzo isplatilo i pokazalo da sam išla u pravom smjeru.
Kada se osvrnete unatrag, koji su najveći izazovi s kojima ste se suočavali na početku karijere? A s kojima sada?
– Sada se suočavam s izazovima poslovanja, u smislu pojednostavljenja cijelog procesa i sistematizacije svojih usluga. Taj dio mi je dosta izazovan, najviše zbog toga što uvijek imam neke nove ideje i onda stvaram puno različitih usluga.
Certificirani ste pri američkoj akademiji za profesionalne organizatore. Što sve uključuje takav oblik školovanja?
– Uključuje teorijski dio i praksu. Praksa podrazumijeva da se slikovito prikaže jedan organizacijski projekt kroz slike prije organiziranja i nakon organiziranja, te se pojasni što se napravilo i zašto. Moram biti iskrena pa reći da sam do samog upisivanja akademije već imala nekoliko godina iskustva, tako da mi je bio bitan samo certifikat jer sam dosta toga znala već iz prakse.
Postoji li kod nas tečaj za profesionalnog organizatora?
– Ne postoji još. Postoji na globalnoj razini certificiranje za Konmari konzultantice koji je osnovala Marie Kondo i mi u Hrvatskoj imamo, mislim, dvije ili tri osobe koje su se certificirale u sklopu toga.
S obzirom na to da sam imala nekoliko konkretnih upita bih li napravila neki program za one koji se žele baviti organiziranjem, odlučila sam pokrenuti mentorski program na tu temu. U planu je da ga realiziram i pokrenem do kraja ove godine. Bit će to za mene nešto novo, drugačije i izazovno.
Uspijevate li naučeno primijeniti i u praksi?
– Samo ću reći da je kao i za sve u životu, praksa izvor teorije, tako da se treba osloboditi i prepustiti vlastitoj intuiciji i improvizaciji jer je to izvor najboljih ideja. Naravno da sve što čujemo i učimo ostaje negdje zabilježeno i da nam onda skup našeg znanja i iskustva olakšava rad.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Dnevni nered
Jeste li i privatno kod kuće organizirana kao i na poslu?
– Pa zapravo sam prvo organizirala postepeno kod sebe tako da sve stvari imaju svoje praktično mjesto, a bogu hvala kao i u svakom domu, imam onaj dnevni nered koji se stvori samim življenjem i svakodnevnim aktivnostima. Ono što je najvažnije je redovno se rješavati viškova jer ih ima u svakom domu, onda je sve ostalo lakše.
Vjerujemo da početak organizacije nije nimalo lak i ne stiže preko noći, s kakvim vam se problemima klijenti najčešće javljaju?
– Klijenti se javljaju većinom zbog toga jer bi htjeli da im bude lakše funkcionirati i kuhati u kuhinji. Često se i slabo snalaze u vlastitoj kuhinji u smislu da više ni ne znaju što imaju u njoj, ističu li rokovi namirnicama i slično.
Kuhinja je sektor u domu s najviše raznovrsnih kategorija stvari i zato je najizazovnija po pitanju slaganja stvari, da budu pregledne i lako dohvatljive. Često je izazov i problem u samim kuhinjskim elementima koji budu ili preduboki ili nema dovoljan broj odgovarajućih ladica. Moj je zadatak iskoristiti maksimalan potencijal kuhinje i složiti stvari da budu pregledne.
Koje su najveće organizacijske muke prosječnog kućanstva?
– Prvo bih rekla da je to količina stvari. Svako kućanstvo može u svakom trenutku srezati za 30 posto količinu stvari i neće osjetiti da im nešto nedostaje. Druga stvar bi bila nedostatak grupiranja stvari u neke logične kategorije i zone jer se tako lakše snalazimo.
Vidjeli smo brojne »prije i poslije« projekte. Dobivate li povratne informacije od klijenata, uspiju li i sami nastaviti s organizacijom kuhinje ili nakon nekog vremena sve »padne u vodu«?
– Još nisam imala slučaj da je nešto »palo u vodu«. Dapače, većina održava i bolje nego što sam ja ostavila (smijeh). Jednostavno se promjeni način razmišljanja i gledanja na stvari i njihovo održavanje. Tako da mi zapravo organiziranjem mijenjamo i stvaramo novu perspektivu i način razmišljanja.
Koje su ključne pogreške koje ljudi rade prilikom organizacije kuhinje i smočnice?
– Kreću organizirati i slagati a da prethodno nisu grupirali, raščistili stvari i riješili se viškova.
Kada se dovedemo u fazu da ne znamo otkuda krenuti, imate li određene korake koje savjetujete za početak čišćenja i organizacije te održavanje?
– Idealna početna točka je samo – krenuti. Ladica, polica, kupaonica… Otvoriti i rješavati se stvari koje se ne koriste. Kada se jednom krene, onda te ponese val dobre energije koji ti to raščišćavanje donosi.
Gdje ljudi najčešće griješe kada postanu neredoviti u čišćenju i organizaciji? Što se dogodi?
– Moguće je da imaju puno stvari pa onda i nije baš lako čistiti ako moraš skloniti 100 stvari prije toga. Isto vrijedi i za organizaciju.
Organizacija zapravo nikada ne prestaje jer uvijek imamo neke nove životne situacije koje zahtijevaju da prilagodimo stvari u životnom prostoru. A opet, sve ja to lakše odraditi kada nismo zatrpani stvarima. Energija zatrpanih stvari je loša energija, i onda i to umanjuje želju za akcijom.
Zadnjih su godina društvene mreže preplavljene uredno složenim smočnicama. Čini nam se kao da su svi »ludi« za prozirnom ambalažom za tjesteninu i brašno? Koliko je financijski isplativo mijenjati sve te ambalaže da izgledaju vizualno atraktivno?
– Uklanjanje ambalaže i zamjena sa spremnicima uvijek je poželjna i pozitivna stvar. Zašto? Jer na taj način možemo lakše kontrolirati što imamo i manje će nam se hrana kvariti i manje ćemo bacati.
Ono gdje može nastati problem je u koraku odabira spremnika za određenu namirnicu jer, primjerice, kilogram brašna ne stane u posude od litre. Volumen brašna je skoro dvostruko veći i zato treba znati volumene kako bi nam cijelo pakiranje neke namirnice stalu u spremnik. Tako ćemo izbjeći one vrećice i ostatke koji inače »ne stanu«.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Od viška glava ne boli
Kada se kreće s renovacijom smočnice, kojim koracima se kreće? Ide li se na ono »sve odjednom« ili postoje određeni postupci koji prethode svemu?
– Kao i za bilo koju drugu prostoriju, potrebno je napraviti neki plan. Prvo razmišljati u smjeru kako najbolje iskoristiti prostor koji je na raspolaganju, a zatim popisati sve stvari koje će stajati u smočnici i napraviti okvirni raspored što bi stajalo na kojoj polici. Svakako bih napomenula da se stavi koja polica više jer to je ono što se u praksi pokazalo da je uvijek u manjku.
Dodavanje polica u smočnice i kuhinje dodatna mi je specijalnost (smijeh).
Pokraj brojnih usluga, izlazaka na teren, online savjetovanja, radionica i tečajeva, postoji li još nešto što Mari želi, a nije ostvarila?
– Zapravo se kroz vrijeme sve ostvaruje i nemam neku jednu određenu želju u dalekoj budućnosti. Želje odnosno ideje su na papiru i križam ih redom. Ove jeseni bi se trebala realizirati jedna moja davna želja koju sam imala na samom početku rada, a to je imati vlastitu akademiju za profesionalne organizatore.
Sada, pet godina kasnije, krećem s mentorskim programom za one koji se žele baviti organiziranjem, ali to je sada došlo samo jer sam počela dobivati konkretne upite baš za to.
Tako da imam nekoliko osoba na čekanju po tom pitanju i to će mi biti jedan novi način rada i jako se veselim tom novom izazovu.
Uz to, pripremam i »level up« online program odnosno platformu uz koju korisnik može samostalno, grupno ili »jedan na jedan« organizirati svoj dom i dovesti ga na novu razinu, tu je webinar za poduzetnice i žene koje rade od kuće pod nazivom »Povećaj svoju dnevnu produktivnost« i nešto skroz ne povezno, ali itekako povezano – online platformu za sve one s »ludim idejama« koji misle da nemaju podrške okoline.
Za kraj našeg razgovora, što savjetujete svima koji muku muče s dovođenjem u red kuhinje, kućanstva i plana prehrane?
– Inspirirati se primjerima za slaganje stvari i vidjeti na koji način mogu poboljšati preglednost stvari u svome domu. Pisati tjedni jelovnik i u skladu s njim planirati nabavu namirnica unaprijed. Tako se smanjuje stres za 100 posto, smanjuje se bacanje hrane, štedi se novac i pomaže održavanju kuhinje.
Ako ne uspijevate sami, ne ustručavajte se potražiti pomoć jer cilj organiziranja nije samo da nešto lijepo izgleda već da se u svome domu osjećate dobro. Nismo svi isti, nije isti broj ukućana u svakom domu, nije ista veličina stana, nije isti namještaj. Svaki dom je priča za sebe, svaki dom ima potencijal biti dobro organiziran.
Također, ne treba se opterećivati jer nije cilj da živimo u izlogu, već u prostorijama koje odgovaraju našim potrebama i u kojima se osjećamo ugodno i podržano.
RadioniceImali ste brojne radionice za klijente po pitanju organizacije. Koje su teme bile najtraženije? Što su klijenti sve mogli naučiti? – Da, radionica i webinara kod mene ne nedostaje! Teme su razne, a sve se svodi na to da sebi olakšaju svakodnevno funkcioniranje. Imam radionice planiranja jelovnika i nabave, online program za planiranje jelovnika i nabave, radionicu organiziranja kuhinje, webinar »Organiziraj u STARTU« – za one koji su u fazi planiranja i izrade kuhinje ili su u fazi useljavanja, online program za organiziranje ormara i petomjesečni ciklus organiziranja doma »Čista petica«. Usluge Na web stranici je navedeno nekoliko usluga kojima se bavite, poput organiziranja i raščišćavanja u domu, virtualnog organiziranja doma, izrade plana reorganizacije… Što vam od ovoga svega predstavlja najveći izazov? Postoji li neki dio posla koji jedva čekate obaviti? – Najmanje volim organizirati i raščišćavati igračke (smijeh). Najdraže su mi organizacije kuhinja, u domu i online. Da, i online radimo nevjerojatne preobrazbe kuhinja… |