Kompaktnost

Znate li prepoznati svježa jaja po izgledu žumanjka? Otkrivamo vam vrlo jednostavan trik

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Treba obratiti pozornost na oblik i konzistenciju žumanjka

Jeste li znali da postoji trik pomoću kojeg možete saznati jesu li jaja stvarno svježa samo pomnim pogledom na žumanjak?


Riječ je o popularnoj tehnici koja, međutim, naglašavamo, svakako nije precizna i pouzdana znanstvena metoda, ali vam ipak može pomoći kada trebate procijeniti hoćete li koristiti jaja ili ne.


Svježinu jajeta moguće je utvrditi na razne načine, a najsigurniji i najtočniji je očito provjera roka trajanja otisnutog na pakiranju.


No, vraćajući se na “trik” sa žumanjkom, to se u osnovi temelji na činjenici da svježe jaje teži zadržati žumanjak kompaktnim i centriranim unutar bjelanjaka, budući da je njegova ljuska još uvijek čvrsta.


Ako jaje nije svježe, žumanjak je uglavnom plosnatiji i širi, a bjelanjak bi mogao biti više tekuć i manje konzistentan.


No, da bi se dobila preciznija potvrda o svježini jajeta, može se provesti i “vodeni test” koji se sastoji u stavljanju jajeta u posudu s vodom.


Ako jaje potone i ostane vodoravno, svježe je, ako tone, ali je postavljeno okomito, manje je svježe, no ipak jestivo.


Ukoliko pluta, vjerojatno je ustajalo i nesigurno za jelo.