Foto: Pixabay
Treba obratiti pozornost na oblik i konzistenciju žumanjka
povezane vijesti
Jeste li znali da postoji trik pomoću kojeg možete saznati jesu li jaja stvarno svježa samo pomnim pogledom na žumanjak?
Riječ je o popularnoj tehnici koja, međutim, naglašavamo, svakako nije precizna i pouzdana znanstvena metoda, ali vam ipak može pomoći kada trebate procijeniti hoćete li koristiti jaja ili ne.
Svježinu jajeta moguće je utvrditi na razne načine, a najsigurniji i najtočniji je očito provjera roka trajanja otisnutog na pakiranju.
No, vraćajući se na “trik” sa žumanjkom, to se u osnovi temelji na činjenici da svježe jaje teži zadržati žumanjak kompaktnim i centriranim unutar bjelanjaka, budući da je njegova ljuska još uvijek čvrsta.
Ako jaje nije svježe, žumanjak je uglavnom plosnatiji i širi, a bjelanjak bi mogao biti više tekuć i manje konzistentan.
No, da bi se dobila preciznija potvrda o svježini jajeta, može se provesti i “vodeni test” koji se sastoji u stavljanju jajeta u posudu s vodom.
Ako jaje potone i ostane vodoravno, svježe je, ako tone, ali je postavljeno okomito, manje je svježe, no ipak jestivo.
Ukoliko pluta, vjerojatno je ustajalo i nesigurno za jelo.