Naringin

Jeste li čuli za chinotto? Riječ je o voću koje ima vrlo dobra antioksidativna svojstva

Šarlota Brnčić

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poznat ponajviše po istoimenom napitku, može se koristiti u raznim drugim pripravcima

Kao i svi citrusi, i ovo voće ima brojna blagotvorna svojstva za naš organizam.


Zahvaljujući naringinu, tvari koja određuje gorak okus chinotta, voće jamči dobra probavna, antioksidativna i protuupalna svojstva.


Također obiluje vitaminom C i beta-karotenom. Zbog toga su ga zajedno s paprikom i acerolom često konzumirali mornari za prevenciju skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.


U fitoterapiji se od korice i cvjetova priprema naparak koji se može boriti protiv dosadnog i raširenog problema nesanice.


U nastavku sažimamo glavna korisna svojstva ovog agruma:


  • antioksidans zbog visoke koncentracije flavonoida
  • snažan protuupalni učinak koji posebno utječe na zdravlje jetre, dijabetes, pretilost i metabolički sindrom
  • promiče zdravlje i pravilnost crijeva
  • povoljno djeluje na kvalitetu i trajanje sna suzbijajući stanja nesanice
  • kontrastira LDL kolesterol (tzv. “loš”) zahvaljujući naringeninu koji djeluje tako da smanjuje lipide u plazmi
  • u kozmetici čini kosu sjajnijom. Dovoljne su 3 kapi eteričnog ulja dodane u šampon
  • za probavu: samo popijte odličan probavni biljni čaj. Prokuhajte 250 ml vode i ulijte u šalicu s 20 g suhih listova chinotta. Ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i pijuckajte još vruće na kraju obroka

Eterično ulje dobiva se hladnim prešanjem kore ploda. Za širenje karakteristične gorkaste arome samo stavite 2-4 kapi u sobni difuzor, možda u kombinaciji s drugim uljima poput mirte, lavande i bergamota.


Nakapajte nekoliko kapi na rupčić i duboko udišite jer njegov miris može pomoći u ublažavanju tjeskobe i stresa.