Foto: Pixabay
Izvor važnih hranjivih tvari poput vitamina C, vitamina A, kalija i likopena
povezane vijesti
Rajčice su povrće (iako bi tehnički bile bobičasto voće) sada prisutne cijele godine na štandovima. Obično su crvene, ali postoje i žute, narančaste, pa čak i zelene varijante.
Iznutra sadrže više ili manje slatku i sočnu pulpu.
Nevjerojatno su svestrane u kuhinji i protagonisti mnogih recepata, od salata do svježih i savršenih umaka za ljeto, također zbog svojih hidratantnih svojstava.
Također su izvor važnih hranjivih tvari poput vitamina C, vitamina A, kalija i likopena, antioksidansa koji se povezuje s nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući zaštitu od nekih kroničnih bolesti.
Dakle, debljaju li rajčice? Saznajte je li to istina, koliko imaju kalorija i koliko ih smijete pojesti.
Rajčice sadrže oko 94 g vode na 100 g, pa imaju izvrsna hidratantna i osvježavajuća svojstva.
Prisutnost masti je nebitna, a šećera je prilično niska.
S druge strane, kalorijski unos je 19-23 Kcal na 100 g rajčice (ovisno o sorti i stupnju zrelosti), dakle prilično nizak.
Dakle, odgovor na pitanje je definitivno NE: rajčice vas ne debljaju, naprotiv, prisutnost dijetalnih vlakana ne samo da pomaže rad crijeva, već daje i određeni osjećaj sitosti koji smanjuje apetit i stoga vam omogućuje da unesete manje kalorija.
Ovo povrće, dakle, ima blagotvorna svojstva za zdravlje te se, nutricionistički gledano, može bez posebnih problema uvrstiti u prehranu, pod uvjetom da ne pretjerujete s količinama.
Tajna je umjerenost. Prema općim smjernicama, možete jesti najmanje 2-3 porcije povrća dnevno, uključujući rajčice.
Porcijom rajčica može se smatrati oko 150 g ili jedna šalica rajčica narezanih na kockice.