Moris Valinčić

Riječanina u dresu Istre 1961 čeka premijerni derbi: “Jedva čekam. Istrčao sam kao pionir na otvaranju Rujevice”

Roberto Car

SPREMAN ZA HNL - Moris Valinčić u dvoboju s Martinom Baturinom/Foto PIXSELL

SPREMAN ZA HNL - Moris Valinčić u dvoboju s Martinom Baturinom/Foto PIXSELL

Nikad još nisam igrao na Rujevici. Istrčao sam tamo na otvaranju stadiona, 2015. godine u pionirima. Nadam se da će mi drugi nastup na Rujevici biti uspješan - kaže Valinčić



PULA Pogled na ljestvicu nije ugodan po navijače Istre 1961, no ne treba zaboraviti da bod osvojen u startne dvije utakmice, protiv Lokomotive u gostima i Dinama na Drosini, nije za baciti. Gostovanje kod »crne mačke« pa domaći ogled s prvakom koji je već u zavidnoj natjecateljskoj formi ovaj bod i ne čine tako lošim.


Među novim igračima koje je trener Karoglan odmah bacio u »vatru« ističe se mladi Riječanin s istarskim korijenima Moris Valinčić. Još na pripremama se dalo naslutiti da ovaj 20-godišnji desni bočni stigao iz Širokog Brijega krije nešto posebno u sebi. Motoričan na terenu djeluje puno zrelije od svojih godina. Ipak, prvu domaću utakmicu u dresu pulskog kluba neće pamtiti po dobrom zbog krajnih 0:3 na semaforu.


– Lošije smo ušli u utakmicu i mučili se prvih deset, 15 minuta, ali smo zadnjih 20 minuta dobro odigrali. U nekoliko smo navrata lijepo izašli kroz njihov pritisak i dolazili u zadnju trećinu – kaže Moris Valinčić. – Nažalost, presjekli su nas golovi Dinama. Drugo poluvrijeme nije bilo tako loše, iako je to još daleko od onoga što mi želimo, ali iz dana u dan ćemo se truditi da bude sve bolje. Mislim da će s protokom vremena naša momčad izgledati jako dobro.




Valinčić nije mogao izabrati bolji trenutak za debi na »Drosini«. Zaigrati pred ovako brojnom publikom, od službenih 5.322 gledatelja, poseban je doživljaj.


– Stvarno je lijep osjećaj prvi puta istrčati na Drosini i igrati pred toliko gledatelja, u mojoj drugoj utakmici u HNL-u uopće. Svakako jedno lijepo iskustvo.


S tek dvije HNL utakmice u nogama desni bek Puljana može usporediti ovu ligu s Premijer ligom BiH u kojoj se iskazao protekle sezone.


– U HNL-u je brži nogomet. Međutim, Premijer ligu BiH ne treba podcjenjivati. Dosta je osporavana, ali je to jako dobra stepenica nakon juniorske lige. Igrači koji su iz te lige poslije došli u HNL su se puno lakše prilagodili. Sigurno je da sam sad puno spremniji za HNL.


Valinčić je u dvije utakmice u pulskom dresu promijenio tri pozicije. Protiv Lokosa je počeo kao lijevi bek, a završio na desnom krilu. S Dinamom je startao kao desno krilo, a završio kao desni bek.


– Mislim da imam kapaciteta za to. Fizički sam jači i mogu igrati te pozicije koje zahtjevaju veće fizičke karakteristike. Gdje god da me trener stavi, nadam se da ću odgovoriti na pravi način jer svaki dan radim maksimalno i dosta pazim na svoje tijelo. To je moj posao, to volim i nije mi problem igrati bilo koju poziciju za ekipu.


U nedjelju ga očekuje nešto posebno. Igrat će prvi Derby della Učka.


– Nikad još nisam igrao na Rujevici, zapravo istrčao sam na otvaranju stadiona, 2015. u pionirima. Lijep osjećaj i jedva čekam tu utakmicu. Nadam se da će mi drugi nastup na Rujevici biti uspješan.


Rijeka? Gledao sam je protiv Hajduka. Splićani su ih pritisnuli, ali Rijeka je isto kvalitetna ekipa. Imaju dobre igrače, dobrog trenera i igrat će pred svojom publikom. To je derbi, a znamo da je prošle sezone Istra prvi puta slavila u Rijeci, a ostavila je jako dobar dojam i u toj, ali i u utakmici na Drosini. Nadam se još jednom uspješnom nastupu – zaključio je Valinčić.