Snimio Vedran KARUZA
I roge i babure stoje oko 3 eura po kilogramu, no srećom uz malo više pažnje katkad ih možete naći i za 2 eura
povezane vijesti
- Ovo su cijene goriva u cijeloj Europi. Hrvatska je u “zlatnoj” sredini, a uvjerljivo najjeftiniji benzin je u Rusiji
- Ni ljepota prirode, ni kvaliteta usluge nego – cijena! Turistički stručnjaci upozoravaju da gosti imaju novi prioritet
- Đir po riječkoj placi: Špinat i raštika po 5 eura, mladi krumpir se cijeni 2 eura
Bez obzira na kišu koja je ovih dana pala u nekoliko navrata, uzavreli grad nije se uspio ohladiti. Sparina vlada u gotovo svakom dijelu grada, a sunce je dobro zapeklo i beton na centralnoj riječkoj tržnici koja je u zadnje vrijeme, usprkos dolascima turista, dosta slabo posjećena. Štandovi su pak krcati sezonskim povrćem, a izdvajaju se paprike koje su lijepog izgleda i pomalo zastrašujuće cijene – i roge i babure stoje oko 3 eura po kilogramu, no srećom uz malo više pažnje katkad ih možete naći i za 2 eura. Babure se čine super za punjene paprike – omiljeno ljetno jelo koje se može zamrznuti pa za ručak podgrijati bilo kad.
Što se ostalog sezonskog povrća tiče, na štandovima place dominiraju svježi krastavci, cijena im je 2,5 eura, mahune 3,5 eura te pomidor 2 eura, dok je za kilogram domaćeg volovskog srca potrebno izdvojiti i 3 eura. Cijene se gotovo iz dana u dan mijenjaju i to uglavnom naviše, a rijetko kada naniže. Tu su i marelice, uglavnom po 3 ili 4 eura, friške šljive za 2,5 eura, lubenica za 1,5 eura te dinje za 3 eura po kilogramu. Zanimljivo je da se još uvijek mogu pronaći trešnje, i to po cijeni od 2,5 do 3,75 eura, a polako se pojavljuje i grožđe, naravno iz uvoza, i cijena mu je oko 5 eura. Nakon punjenih paprika, odličan desert za ljeto je osvježavajuća voćna salata s mentom i medom. Trebat će vam dvije šalice svježeg sezonskog voća po izboru (npr. jagode, ananas, breskve, dinje, grožđe), zatim dvije žlice svježe mente, sitno nasjeckane, jedna žlica svježeg soka od limuna i dvije žlice meda. Operite voće i ako je potrebno narežite na manje komade te u zdjeli pomiješajte s mentom. U drugoj zdjeli pomiješajte svježe iscijeđeni sok od limuna i med te smjesu prelijte preko voćne salate te nježno promiješajte da se svi sastojci prekriju. Ostavite salatu u hladnjaku barem 30 minuta kako bi se okusi sjedinili i voće ohladilo, a zatim je spremno za jelo.