Predstavlja projekt N O I S E

Jazz na Zametu ovog će četvrtka proslaviti 8 godina uspješnog rada uz Bruna Matić Quintet

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Bruna Matić Quintet čine: Vojkan Jocić (saksofon), Filip Pavić (gitara), Bojan Skočilić (bas), Dorian Cuculić (klavijature) i Bruna Matić (bubnjevi)



Jazz na Zametu slavi osam godina uspješnog rada, a proslavit će ga ovog četvrtka kada će u Baptističkoj crkvi na Zametu nastupiti Bruna Matić Quintet koji će se predstaviti projektom N O I S E.


Bruna Matić Quintet čine: Vojkan Jocić (saksofon), Filip Pavić (gitara), Bojan Skočilić (bas), Dorian Cuculić (klavijature) i Bruna Matić (bubnjevi).


»Ovaj projekt predstavlja nešto posve novo u svijetu glazbe jer spaja vizualnu umjetnost sa živom glazbom u kontekstu jazz ansambla. Projekt N O I S E govori o buci s kojom se svakodnevno susrećemo.




Buka prometa, radova, sirena te u širem smislu neželjeni sadržaj miješa se s ogromnom količinom informacija kojima smo svakodnevno bombardirani.


Većinu sadržaja koju konzumiramo svakodnevno više svjesno niti ne percipiramo. Zvukovi se isprepliću sa svjetlima, reklamama, informacijama, telefonskim pozivima, mislima, stvarajući buku koje nismo niti svjesni, što je polako postalo sastavni dio modernog života u gradu.


Komponenta ove suite, koja je publici sasvim nova, je video koji se sinkronizirano prikazuje za vrijeme svirke, koji uz glazbu pomaže ispričati priču projekta N O I S E.


Kombinacija jazza i elektronike autoricu predstavlja u sasvim novom svjetlu, istražujući nove puteve jazza u 21. stoljeću kroz stapanje glazbe i vizualne umjetnosti, dok nas narativni sadržaj ovog djela vodi kroz priču o životu u modernom svijetu.


Projekt je prvi put predstavljen s Jazz orkestrom HRT-a na autorskom koncertu u svibnju 2021. godine U međuvremenu su kompozicije prearanžirane za kvintet te snimljene na nosaču zvuka«, navodi se u najavi.


Nakon završene osnovne i srednje škole za popularnu jazz glazbu u Zagrebu Bruna Matić nastavila je studij jazz bubnjeva na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu gdje je stekla diplomu bachelor nakon čega se preselila u Rotterdam. Godine 2020. završila je master studij na akademiji Codarts.


U dosadašnjoj je karijeri surađivala s mnogim bendovima i izvođačima kao što su HGM A Band, Irena Žilić, The Frajle, Matija Cvek, Jazz orkestar HRT-a, Miro Kadoić/David Gazarov kvartet, Davor Križić Experiment i mnogi drugi.


Također vodi i vlastiti bend Bruna Matić Quartet s kojim je 2019. objavila prvi album »Two Weeks After Midnight«. Redovito aranžira za Jazz orkestar HRT-a za koncertni ciklus Sunčana strana Prisavlja uz goste poput Psihomodo popa i TBF-a te nastupa s izvođačima kao što su Nela Đinđić, Gina Damjanović, Marija Mirković (ex Frajle) i Nika Turković.


U svibnju 2021. s Jazz orkestrom HRT-a predstavila je audiovizualni projekt N O I S E. To je već spomenuta suita u trajanju od 75 minuta koja spojem glazbe i videa, jazza i elektroničke glazbe govori o buci koja nas okružuje, ali i buci u nama samima. Bruna Matić je također dobitnica nagrade Status koju dodjeljuje HGU 2015. za mladu nadu jazza te 2020. i 2022. u kategoriji jazz bubnjevi.