Jutarnji rituali

Kavu trebate promiješati čak i ako NE stavljate šećer. Evo zašto

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Postoji važan razlog zbog kojeg biste to trebali činiti

Akrilamid je kemikalija koja se prirodno stvara tijekom procesa prženja kave i druge škrobne hrane na visokim temperaturama.


Dokazano je da je akrilamid potencijalno kancerogen za ljude kada se konzumira u prekomjernim količinama.


Miješanje kave, čak i bez dodavanja šećera, pomaže u smanjenju razine akrilamida u piću.


Kad miješamo kavu, pogodujemo isparavanju ove štetne tvari, čime se smanjuje njezina koncentracija u konačnom proizvodu koji ćemo konzumirati.


Važno je napomenuti da miješanjem kave ne uklanjate u potpunosti akrilamid, ali smanjujete količinu akrilamida u šalici.


Ova praksa postaje osobito važna ako pijete nekoliko šalica kave dnevno, jer nakupljanje akrilamida tijekom vremena može imati negativne učinke na zdravlje.


Osim zdravstvenog aspekta, miješanje kave nudi i druge prednosti: pomaže ravnomjernoj raspodjeli aromatskih i okusnih komponenti, čime se poboljšava cjelokupno osjetilno iskustvo.


Kava postaje homogenija, čineći svaki gutljaj punim okusa i užitka.


Zašto postoji akrilamid u kavi?


Akrilamid se nalazi u svakoj kavi, kao neizbježan produkt Maillardove reakcije, tog divnog procesa koji uzrokuje da šećeri i aminokiseline u hrani dobiju onu ukusnu prženu smeđu boju, koju nalazimo u kori kruha, na pomfritu i, naravno, na prženom zrnu kave.


Maillardova reakcija proizvodi sve one spojeve uzbudljivog okusa koje volimo u kavi, a zajedno s njom proizvodi i akrilamid.


Razina akrilamida dostiže vrhunac rano u procesu prženja/Maillarda, ali zatim počinje opadati.


Iz tog razloga, tamno pržena kava paradoksalno može imati manje akrilamida od svjetlije pržene kave.