Brz, zdrav i raznolik

Savršen ručak u svako doba ljeta: tjestenina s piletinom, tikvicama i pinjolima

Mija Dropuljić

Fantastičan je uz čašu bijelog vina!

Idealan ljetni obrok u početku zvuči teško izvediv na papiru. Naime, trebao bi biti brz, zdrav, raznolik i ukusan. Ali ovaj novi recept ne samo da kombinira sve gore navedene komponente, nego je i fantastičan uz čašu bijelog vina.


Osim toga, s tjesteninom ionako nikad ne možete pogriješiti!



Brojne dobrobiti tikvica


Ugljikohidrati nas dugo drže sitima, jednostavno nas vesele i u kombinaciji s povrćem i proteinima bogatim pilećim fileom daju svestrano uravnotežen obrok.


Želite li da sve skupa bude još zdravije, možete koristiti tjesteninu od cjelovitih žitarica i uštedjeti koju kaloriju više.


Brojne dobrobiti tikvica nisu samo njihov visok sadržaj važnih nutrijenata za imunološki sustav i stanice poput vitamina A, B, C, magnezija i kalija.


Jer tikvica, koja se većim dijelom sastoji od vode, zbog niskog udjela ugljikohidrata dopušta samo vrlo polagani porast razine šećera u krvi te vas, unatoč niskom sadržaju kalorija, dugotrajno zasićuje.



Sastojci za 2 porcije:


  • 250 g pilećeg filea
  • ½ tikvice
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 200 ml vrhnja
  • 80 g ribanog parmezana
  • 3 žlice pinjola
  • 150 g tjestenine
  • svježi bosiljak

Priprema:


Stavite vodu za tjesteninu u lonac i pripremite tjesteninu ovisno o vrsti i vremenu kuhanja.


Za to vrijeme pileći file narežite na sitne komade i prepržite na malo maslinovog ulja na jakoj vatri te stavite u posebnu zdjelu. Tikvice narežite na ploške i četvrtine, češnjak i luk sitno nasjeckajte pa sve popržite u istoj tavi.


Kad se sve lagano zapeče, dodajte pire od rajčice i kratko zapecite, deglazirajte vrhnjem i zakuhajte.


Na kraju dodajte naribani parmezan, pustite da se otopi te začinite solju i paprom po ukusu. Prebacite tjesteninu na tanjur, na nju stavite pečenu piletinu i prelijte umakom.


Kao zadnji korak, tostirajte pinjole u maloj tavi na laganoj vatri bez ulja i posipajte ih po tanjurima. Ukrasite svježim bosiljkom i dodajte još parmezana ako želite.