Foto: Pixabay
Novčanik će vam biti zahvalan, a i vaše zdravlje će imati koristi
povezane vijesti
Pranje posuđa i pribora za jelo je akcija koja se odvija svaki dan. Upravo zbog svoje visoke učestalosti, promjena navika u vezi s ovom aktivnošću može učiniti veliku razliku u smislu uštede energije i vode, ali i dobrobiti.
Lako je reći da znate dobro oprati suđe: većina ljudi čini, iako nesvjesno, ozbiljne pogreške koje mogu ugroziti njihovo zdravlje ili dovesti do rasipanja resursa koje treba izbjegavati.
Ali koje su to pogreške koje se ne smiju činiti? Identificirali smo ih četiri:
1. Koristite spužvu
Jeste li znali da spužva koju koristite za pranje posuđa može sadržavati više bakterija nego stanovnici cijelog našeg planeta?
To je pokazalo istraživanje koje su proveli norveški znanstvenici, a koja je analiziralo bakterijsku populaciju nekih spužvi koje se koriste za čišćenje posuđa, tava i pribora za jelo.
Zašto su spužve tako jako zagađene bakterijama? Razlog leži u činjenici da je spužva stalno vlažna, što je čini idealnim okruženjem za razmnožavanje bakterija.
Čak i na najčišćim spužvama postoje tragovi hrane i ostaci isprani s posuđa koji hrane bakterije koje se na taj način mogu razmnožavati.
Istraživači su zaključili da najvažnija alternativa klasičnoj spužvi ostaje četka.
2. Nemojte uklanjati ostatke hrane (na suho)
Događa se da na posuđu nakupljenom u sudoperu još uvijek ima ostataka hrane, pogotovo ako je u njima bila hrana obogaćena umacima ili kremama.
U tim je slučajevima važno eliminirati ostatke prije nastavka samog pranja, ako ne želite da se otope u vodi za pranje i na kraju zakompliciraju posao.
Budite oprezni da to učinite kako treba! Nikada ne ispirite tave i posuđe pod tekućom vodom kako biste uklonili tragove hrane – uzalud biste potrošili dragocjene litre vode.
Održivije je koristiti papirnatu maramicu kojom sakupite ostatke razne hrane i odložite ih u kantu za organski otpad.
3. Nemojte namakati
Ova pogreška je usko povezana s prethodnom: nakon što ste uklonili veće ostatke hrane, posuđe bi trebali ostaviti da se namače u vrućoj vodi i deterdžentu za suđe, kako bi se prljavština otopila i lakše je odstranili.
Ne činiti to znači ne samo trošiti više vremena na čišćenje prljavog posuđa, već i posezati za većim količinama deterdženta (čiji bi ostaci mogli ostati zalijepljeni za površine i tako završiti u kontaktu s vašom hranom) i trošiti više vode.
4. Ne koristite rukavice
Ova posljednja pogreška ne odnosi se konkretno na pranje posuđa, već na zdravlje vaših ruku. Rukavice se često ne koriste jer se smatraju neudobnima ili ste u žurbi, ali takvo ponašanje dugoročno oštećuje kožu.
Često i dugotrajno izlaganje kože vodi (toploj ili hladnoj), ali prije svega agresivnim kemijskim tvarima prisutnim u deterdžentima, oštećuje kožu, čini je suhom i izaziva osipe i iritacije.
Želite li tijekom vremena očuvati prirodnu ljepotu svojih ruku, koje su naša posjetnica, ne zaboravite nositi rukavice svaki put kad idete prati suđe.