NOVI VINODOLSKI

Povijesni grad ima dugu i bogatu turističku tradiciju: već stoljećima inspirira ljepotom

Ante Peričić

Izgradnjom privatnih i javnih kupališta krajem 19. stoljeća počelo je »turističko doba« Novog Vinodolskog, Foto: NARODNI MUZEJ NOVI VINODOLSKI

Izgradnjom privatnih i javnih kupališta krajem 19. stoljeća počelo je »turističko doba« Novog Vinodolskog, Foto: NARODNI MUZEJ NOVI VINODOLSKI

Turizam ove godine slavi svoju 145. obljetnicu postojanja, a usko je uz turizam vezano i 40 godina dogradnje hotela Lišanj, 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala i 25 godina vinarstva u Pavlomiru



Novi Vinodolski grad je bogate povijesti, kulturnog nasljeđa, prirodnih ljepota i grad koji je vrlo rano postao značajno turističko središte čitave naše obale. Prošlo je čak 735 godina od Vinodolskog zakona, a činjenica da je 1878., uz Bribirsku rivu u Novom, obitelj Mrzljak izgradila i vlastito kupalište, potvrđuje da je turizam rano i čvrsto zakoračio u Novi.


Zahvaljujući svojoj prekrasnoj prirodi – kamenoj obali, modrom i čistom moru, bujnom zelenilu, šumom bogatom zaleđu, ali i mediteranskoj klimi te dobroj povezanosti grad Vinodolskog zakona, Frankopana, Mažuranića i glagoljice već stoljećima inspirira slučajne i namjerne prolaznike, a Novljani ove, 2023. obilježavaju i 145 godina organiziranog turizma u svome gradu.


Naslikane i opjevane ljepote

Njegove ljepote zauvijek su uhvatili značajni hrvatski likovni umjetnici poput Mencija Klementa Crnčića i Zdenke Pexidr-Srića, a u Novom se liječio i nobelovac Ivo Andrić, koji je stihovima u pjesmi »San Marino« opisao atmosferu i ljepote dijela novljanske obale.

Duga tradicija




Preduvjeti za razvoj turizma stvoreni su ipak mnogo ranije, i to još 1746. godine, kada je izgrađena cesta od Novog preko Vinodola i Bakra do Rijeke, a nešto je kasnije u promet puštena i cesta Novi – Jasenak – Ogulin, kojom je kontinentalni dio Hrvatske povezan s morem.


Tako turizam ove godine slavi svoju 145. obljetnicu postojanja, a usko je, uz turizam sam, vezano i 40 godina dogradnje hotela Lišanj, 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala i 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Sve navedeno govori o dugoj tradiciji, ali i važnosti tog bisera sjevernog Jadrana.


Osim prekrasne prirode, u novljanskim predjelima Lukavice osobito, a dijelom i u Pod sveti Mikulj u oči svakog posjetitelja upadaju deseci vila i pansiona koje, u stilu historicizma i secesije u parkovima obraslima mediteranskim zelenilom, oplemenjuju novljanski pejzaž.


Poslije prvih privatnih kupališta, izgrađenima na pilotima zabijenim u muljevito morsko dno, općina na prostoru luke 1886. godine gradi javno kupalište, da bi se isto već 1889. preselilo u uvalu Lišanj, koja do dana današnjeg nosi naziv Glavne gradske plaže.


U uvali Lišanj još 1892. obitelj Potočnjak započinje graditi prvi hotel Lišanj, a gradnja završava 1894. godine. Prvi je hotel Lišanj imao osam soba i jednu društvenu prostoriju. Društvo za proljepšavanje Novog Vinodolskog i okolice osnovano je 1902., a 1909. Grad je proglašen klimatskim lječilištem i morskim kupalištem.


Plaža ispred hotela Lišanj, Foto: NARODNI MUZEJ NOVI VINODOLSKI


Hotel Lišanj


Konzorcij Društva za proljepšavanje Novog Vinodolskog i okolice kupuje hotel Lišanj 1905. te započinje njegovu nadogradnju tijekom sljedeće godine kako bi se smještajni kapacitet povećao s osam na 24 sobe. Godine 1917. ruši se prvi hotel Lišanj, da bi se na njegovom mjestu počeo graditi novi hotel koji je završen prije točno stotinu godina, odnosno 1923.


Važno je naglasiti da je kasnih tridesetih godina prošloga stoljeća izgrađena Jadranska turistička cesta od Novog Vinodolskog do Sušaka, koja je to područje još čvršće povezala s europskim turističkim središtima i Novom donijela brojne gospodarske blagodati.


Primjerice, 1931. u Novom je boravilo 2.406 turista koji su ostvarili nešto više od 45 tisuća noćenja, dok je 1939. u Novom 3.946 ostvarilo 62.992 noćenja. Jezgra hotela Lišanj kakvog danas poznajemo djelo je poznatog zagrebačkog arhitekta Ignjata Fischera, koji je tijekom četiri desetljeća duge arhitektonske karijere ostvario čitav niz različitih projekata – od bolničkih i tvorničkih kompleksa do hotela i luksuznih vila, pa je tako Fischer autor prve secesijske zgrade u nas – kuće Rado u zagrebačkoj Trenkovoj ulici, kina Apollo, odnosno današnjeg Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, ali i prve zagrebačke privatne poliklinike koja je danas Dječja bolnica u Klaićevoj.


Fischerov Lišanj ima četiri etaže – prizemlje, dvije etaže i potkrovlje, ima 60 soba s tekućom toplom i hladnom vodom te dvije velike društvene prostorije. U razdoblju između Prvog i Drugog svjetskog rata Novi je, u turističkom pogledu, bio na zavidnoj visini. Naime, taj je grad i po arhitekturi i po turistima bio vrlo otmjeno ljetovalište. Tomu u prilog ide i činjenica da su 1932. i 1933. današnju novljansku Glavnu plažu i hotel Lišanj okupirali dvorski krugovi za boravak tadašnje jugoslavenske kraljice Marije i njezine svite.


Godine 1948. osnovano je Mjesno ugostiteljsko poduzeće »Lišanj«, a 1953. Novi dobiva i Turističko društvo. Time je započelo i treće razdoblje novljanskog turističkog razvoja, kada Novi nadopunjava infrastrukturnu opremljenost izgradnjom benzinske postaje, pošte, otvaranjem ambulante, lučke ispostave, autobusne stanice, prodavaonica i tako dalje.


Novljanska javna kupališta, Foto: NARODNI MUZEJ NOVI VINODOLSKI


Preuređenja hotela


Na hotelu Lišanj dolazi do velike dogradnje hotelskog kapaciteta, i to 1983., šezdeset godina nakon što je hotel izgrađen. Tada su dograđena dva velika volumena koja su spojena na pročelje povijesnog hotela, a u sklopu Lišnja, istočno od originalne građevine, djeluje i depandansa Horizont.


Tijekom te godine u povijesnoj je građevini 60 postojećih soba preuređeno u 50 novih dvokrevetnih soba i šest apartmana, a u razini prizemlja dodani su servisni prostori uz glavno stubište.


U dograđenim objektima uređena je nova recepcija, kongresna dvorana s četiri stotine mjesta, kao i 80 dvokrevetnih do četverokrevetnih soba, unutarnji i vanjski bazen s morskom vodom, a uz hotel jedno igrališta za tenis te četiri boćališta, dok Novljani rado pamte i kuglanu u neposrednoj blizini vanjskoga bazena.


Točno 35 godina nakon te dogradnje dolazi do rekonstrukcije hotelskog kompleksa koja isto tako nije ugrozila izvorni gabarit Fischerovog hotela, koji novljanskoj obali daje itekako upečatljiv dojam poput nijemog svjedoka koji stoji kao dokaz turističke tradicije ovoga kraja.


Godine 2018. cijeli je kompleks hotela Lišanj preuređen u obiteljski hotel, prilagođen boravku djece i kategoriziran s četiri zvjezdice. Recentna rekonstrukcija bavila se rekonstrukcijom postojećih kapaciteta te površine i visine objekata nisu mijenjane, a spomenuta kuglana preuređena je u wellness centar, dok su na građevinama sanirana pročelja i preuređen je interijer.


Raj za djecu

Ako danas prošećete Hotelom Lišanj, perjanicom novljanskog turizma, shvatit ćete da homo ludens tamo lako pobjeđuje homo sapiensa.


Dio kulture svih ljudskih društava je baš igra, a najmlađi pripadnici ljudske vrste oni su koji tu kulturu čine nevinom i smijehom ispunjenom, a hotel Lišanj upravo je raj za djecu sa svojim visećim vrećama, loptama i igračkama na svim stranama, sobama s videoigricama, kinodvoranom za djecu, bazenom prilagođenim upravo njima i velebnoj prostoriji posvećenoj samo igri – tom, kako bi neki biolozi rekli, zakonu prirode.


Da je tomu tako moći ćete posvjedočiti i na izložbi fotografija i predavanju o povijesti hotela Lišanj koja će se održati 5. srpnja u 19 sati u dvorištu povijesnog dijela hotela.

 


Foto: Arhiva NL

Hotel Lišanj i danas je perjanica novljanskog turizma, Foto: ARHIVA NL