Foto: Pixabay
Tko nije probao sirova tijesta, no stručnjaci upozoravaju na brašno
povezane vijesti
Često smo zabrinuti samo zbog prisutnosti nekuhanih jaja i stoga potencijalno opasnih za prijenos salmonele, no stručnjaci upozoravaju da rizici postoje i zbog sirovog brašna.
Prema istraživanju, objavljenom u The New England Journal of Medicine, čini se da čak i brašno može biti opasno u nekim slučajevima.
Naizgled bezopasna mnoga tijesta mogu “ugostiti” vlastite sojeve bakterije E. coli.
Ovaj mikroorganizam često živi i razmnožava se u vlažnim okruženjima kao što je meso ili zeleno lisnato povrće pakirano u vrećice, ali također može napredovati u suhim okruženjima.
Ove bakterije mogu mjesecima preživjeti u stanju dehidracije, a zatim se ponovno aktivirati u kontaktu s vodom.
Čak vam i ne trebaju velike količine da vam bude muka jer već i mali okus brašna ili druge kontaminirane hrane može biti dovoljan.
Kao što je rekao Samuel J. Crowe, epidemiolog u odjelu za bolesti koje se prenose hranom, vodom i okolišem pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC):
“Bakterije nisu ravnomjerno raspoređene u vreći brašna. Mala količina može biti jako loša za vas. Imao sam E. Coli i salmonelu i to je prokleto gadno.”
Zbog zabrinutosti koju izaziva konzumacija sirovih jaja, mnogi ljudi izbjegavaju kušati tijesto koje ih sadrži, no često se, upozoravaju stručnjaci, potencijalni rizici od brašna podcjenjuju.
Zapravo, u slučaju E. Coli, ljudi bi se mogli boriti s krvavim proljevom, povraćanjem, dehidracijom i rizikom od razvoja hemolitičkog uremičkog sindroma (HUS), specifične vrste zatajenja bubrega.
Osim suzdržavanja od kušanja tijesta koje sadrži sirovo brašno, stručnjaci savjetuju ljudima da operu ruke sapunom i toplom vodom odmah nakon rukovanja brašnom ili korištenja valjka za tijesto.
Umjesto toga, nema rizika za konačni proizvod: kuhanje na visokim temperaturama i dugo će ubiti sve patogene koji bi mogli biti prisutni.