Vrijedno djelo

Predstavljena knjižica “Crtice iz Ičića”. Donosi brojne neispričane priče kroz povijest do danas

Aleksandra Kućel Ilić

Publikacija je tiskana u 3.000 primjeraka, a tekstove je napisala Dijana Blažević u želji da se turistima približe ljepote ovog malog nautičkog mjesta koje skriva mnoštvo neispričanih priča



IČIĆI – Turistička zajednica mjesta Ičići predstavila je na samom početku sezone novu informativnu knjižicu »Crtice iz Ičića«. Pod motom »pozdrav iz Ičića«, na trideset stranica u koloru na kojima se tekstovi nadopunjavaju zanimljivim fotografijama, a koje sadrže uz ostalo i kartu Ičića, donosi se pregled Ičića kroz povijest do današnjih dana, kada zbog velikih investicija koje su u tijeku »mijenjaju i izgled i sadržaje«. Publikacija je tiskana u 3.000 primjeraka, a tekstove je napisala Dijana Blažević u želji da se turistima približe ljepote ovog malog nautičkog mjesta koje skriva mnoštvo neispričanih priča.


– Knjižica je zamišljena kao šetnja kroz povijest uz kratke priče o povijesnim vilama, razvoju turizma i ugostiteljstva, te životu mještana i ljubavi koju su utkali u razvoj Ičića. Možemo je smatrati svojevrsnom turističkom razglednicom Ičića, budući da sadrži mnoštvo atraktivnih fotografija iz prošlosti, uz fotografije novog datuma, kroz priču nekada i sada. Svojim angažmanom mještani Ičića još jednom su pokazali zajedništvo pričanjem priča iz prošlosti i ustupanjem povijesnih fotografija iz svojih privatnih albuma. Radi lakšeg snalaženja, knjižica sadrži i kartu mjesta s pozicijama znamenitosti koje su navedene u pričama. Uz hrvatski jezik, tiskana je i na engleskom i njemačkom jeziku. Nadamo se da će »Crtice iz Ičića« biti tek početak u stvaranju još veće turističke priče, budući da ovo malo mjesto skriva još mnogo toga u svojim uličicama, putevima, povijesnim vilama – poručili su iz Turističke zajednice mjesta Ičići na čelu s direktoricom Tatjanom Bartolin.


U poglavlju vezanom uz povijesne vile u Ičićima, uz tekst i slike istaknute su vile Münz, Bamba i Florida te vila Rosa u krugu nekadašnjeg sanatorija za plućne bolesti koja će prema planovima postati dio novog hotelskog kompleksa koji je u izgradnji. Opisan je u publikaciji i »Jardin Tivoli – Park Tivoli« u kojemu se nekad nalazila bečka kavana te vile Barth (Pansion Tivoli) i Vlašić. Posebnu pažnju zauzima i tekst o bivšem Sanatoriju za plućne bolesnike, o ičićanskoj bolnici koja je s radom prestala krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Na mjestu ex bolnice gradi se novi hoitelski kompleks koji će promijeniti turističku vizuru Ičića, navodi se u publikaciji koja daje još i sjećanje na znamenitog stanovnika Ičića Ivu Robića i njegovu kuću u kojoj se danas nalazi kapela sv. Ivana od Boga. Također, saznati se može i da je kuću u Ičićima imao i pjesnik, esejist i novinar Zvane Črnja kojemu je podignuta spomen-ploča te još dosta zanimljivosti – o potoku Klara, ikoni ičićanskoga grba – morskom jarcu, ACI marini Opatija-Ičići, kao i o ičićanskim sidrima i lučici.


Morski jarac




Ikona ičićanskog grba je morski jarac. Što je to morski jarac? Kombinacija jarca i ribe koji drži osti zlatne boje…


– Grb je prikazan na srcolikom štitu plave boje koji simbolizira more. Plava boja, riba i osti uzeti su kao simbol višestoljetne vezanosti stanovnika Ičića uz more i ribarstvo. Simbol jarca također predstavlja važan povijesni element mjesta. Prije stotinjak godina najvažnije blago koje su stanovnici Kozjeg brega (predio Ičića) držali bila je koza koja je prehranjivala čitave obitelji. Grb 2023. godine slavi svojih 10 godina – navodi se u knjižici »Crtice iz Ičića«.