Pravi okus ljeta

Savršena ljetna tjestenina s povrćem i kozjim sirom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Priuštite si dašak Italije u ove vrele dane

Farfalle, fusilli, linguine – sami nazivi raznih vrsta i oblika talijanske tjestenine zvuče kao romantična pjesma uz koju sanjate o sljedećem odmoru u Italiji.


Jedno je sigurno: tjestenina uvijek zadovoljava svakog gurmana. Ali čak i među ljubiteljima tjestenine postoje faze u kojima se zasite klasičnog zelenog pesta i umaka od rajčice.


Onda treba malo raznolikosti i inspiracije. Što kažete na svježe povrće i hrskave pinjole, prelivene sa svježim kozjim sirom? 


Ovaj recept za mediteransku ljetnu tjesteninu može se izvrsno kombinirati s vama osobno omiljenom vrstom tjestenine.



Sastojci (za 2 osobe):


  • 200 grama tjestenine
  • 1/2 crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 tikvica
  • 10 koktel rajčica
  • 1 šaka pinjola
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 1 limun
  • otprilike dvije grančice bosiljka
  • 50 g svježeg kozjeg sira


Priprema:


Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i stavite sa strane. Narežite luk na četvrtine i potom na tanke ploške. Zatim ogulite češnjak i narežite ga na sitne ploške. Tikvice operite i uzdužno narežite. Narežite rajčice na četvrtine ili osmine, ovisno o njihovoj veličini. Pinjole ispecite i ostavite sa strane.


Zagrijte maslinovo ulje i na njemu prodinstajte luk. Nakon što luk postane proziran, dodajte češnjak u tavu na oko minutu. Dodajte tikvice i kratko propirjajte. Tikvice mogu ostati malo hrskave. Dodajte rajčice i začinite solju i paprom. Ubacite tjesteninu i zagrijte uz miješanje.


Limun operite i sitno naribajte koricu. Bosiljak narežite na sitne trakice, a kozji sir izmrvite. Kad je tjestenina s povrćem vruća, poslužite s naribanom limunovom koricom, bosiljkom, kozjim sirom i pinjolima. Ako ne volite tikvice, patlidžan možete narezati na tanke ploške i popržiti umjesto njih.