Kućni specijalitet

Nocino: tradicionalni talijanski liker od zelenih oraha

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ovo piće veže se uz obljetnicu rođenja sv. Ivana Krstitelja

Cijeli postupak pripremanja ovog likera nabijen je poganskom sakralnošću drevnog podrijetla, a koja se temelji na promatranju kretanja sunca (ljetni solsticij) te vjerovanjima vezanim uz vještice i njihovu povezanost s orahom. Evo kako ga možete napraviti kod kuće!


Sastojci


  • 19 zelenih oraha
  • 4 klinčića
  • 2 g cimeta
  • 3 manja komada limunove korice (samo žuti dio)
  • 500 g šećera
  • 350 g alkohola od 95°
  • 300 g vode

Priprema


Sakupite orahe i ostavite ih u posudi da se orose. Idući dan ih prerežite na 4 dijela te stavite u veliku staklenku s alkoholom.


Sljedećeg dana dodajte začine i ostavite da odstoji do 3. kolovoza na suncu, mućkajući ih 3 puta dnevno.


Procijedite i dodajte sirup napravljen od šećera otopljenog u vodi.


Ostaviti da se ohladi, flaširati i pričekati najmanje 3 mjeseca prije konzumiranja, čuvati na tamnom mjestu.