Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Bubici 20 je godina tek: Simpatični mješanac najstariji je pacijent Veterinarske stanice Rijeka - Novi List

NoviList.hr

Bubici 20 je godina tek: Simpatični mješanac najstariji je pacijent Veterinarske stanice Rijeka

Pasji život

20. rujan 2016 12:07

Napisao: Ljiljana Hlača

Kad smo je našli, u listopadu 1996. godine, Bubicu smo stavili u kutiju pa u pećnicu na 50 stupnjeva Celzijevih, i tamo je bila prva tri mjeseca. Davali smo joj mlijeko uz pomoć kapaljke. Pećnica je bila njezin inkubator, govori vlasnica psa Jasminka Jandrić

Bubica je najstariji pacijent Veterinarske stanice Rijeka / Foto Vedran KARUZA

RIJEKA - Mješanac Bubica u vlasništvu obitelji Jandrić sa Srdoča najstariji je pacijent Veterinarske stanice Rijeka, a tek mu je 20 godina. Rijetko, ali ipak – dogodi se da pas doživi tako duboku starost. Prema nekim izračunima, 20 pasjih godina jednako je 120 godina ljudskih. Uf...

Iako se bori sa staračkim boljkama, a to znači da mu već nogice polako otkazuju, slabo čuje i vidi, glavni lik ove naše priče još nije izgubio volju za životom. Kao ni želju za dobrom »papicom«. A najviše uživa – kako saznajemo – u janjetini.

– Mogli bismo reći da je Bubicu uvijek pratila sreća – pa tako i onoga dana kada je pronađena odbačena u kamenjaku na Rešetarima, govori nam vlasnica psa Jasminka Jandrić.

– Kad je Bubica stigla u naš dom tog listopada 1996. godine tek se bila izlegla jer je još imala pupčanu vrpcu na trbuščiću, a bila je velika kao dlan ruke. Nismo ni znali da je riječ zapravo o psu. Moj muž je pak mislio da se radi o »pantagani«. U naš dom stigla je u posljednji čas, govori nam naša sugovornica o počecima ovog mješanca koji sada svoje staračke dane provodi u društvu prijatelja Mede. Nekad skitnica iz Baške, a sada pravi »gentlemen«, Medo vodi brigu o svojoj staroj prijateljici, igra se s njom i naravno kada treba krade – janjetinu iz zdjelice.

– Bubica je preživjela jer smo je stavili u jednu kutiju, u pećnicu na 50 stupnjeva Celzijevih, i tamo je bila prva tri mjeseca. Svaka dva sata davali smo joj mlijeko uz pomoć kapaljke. I to je upalilo. Pećnica je bila njezin inkubator. Kad je ojačala, počela je istraživati svoj novi svijet, veli nam dalje Jasminka Jandrić koja se vidno boji dana kada će Bubica ipak morati otići zasluženo – u svoja vječna lovišta.

– Da, i to će se jednog dana dogoditi, ali mislim da joj je s nama ipak bilo jako lijepo. Pazimo je i mazimo. Kao malo dijete. Kada nas nema kod kuće, organiziramo čuvanje. Sa svima je jednako povezana. A kada su djeca bila mala, glavna stvar je bila – tko će spavati s njom, rekla nam je Jasminka Jandrić koja nam je obećala da ako Bubica dogura do 21. godine – bit ćemo pozvani na njezinu rođendansku zabavu. Pa, vidimo se dogodine!