Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Ispis članka: Projektom "Wise present, wiser future" protiv krivolova: Sovice Borisa Božića za ljepše sutra - Novi List

NoviList.hr

Projektom "Wise present, wiser future" protiv krivolova: Sovice Borisa Božića za ljepše sutra

Čuvar ljepote svijeta

9. prosinac 2017 17:47

Napisao: K. B.

Ključnu ulogu imaju korisnici, odnosno kupci raznobojnih keramičkih sova. Vraćajući ih na stablo/božićno drvce oni simbolički podržavaju borbu protiv krivolova ptica u Hrvatskoj 

Projektom "Wise present, wiser future" protiv krivolova: Sovice Borisa Božića za ljepše sutra

Wise present, wiser future

Boris Božić kraj ove godine i početak one nove obilježit će umjetničko-konceptualnim projektom “Wise present, wiser future”. Kao što znamo, sove žive na drveću, a tamo trebaju i ostati, uvjeren je Božić, pa obzirom da umije od keramike izraditi uporabne i ukrasne predmete, u sklopu spomenutog projekta stvara keramičke sovice, savršen ukras za božićne borove, jelkice i smrekice, one umjetne i one prave, koje u ovo doba krase naše domove, a s namjerom da ručno izrađenim ukrasima uljepša svijet, ali ga i učiniti boljim donirajući dio prihoda za zaštitu okoliša i spriječavanje krivolova u Hrvatskoj.

- Diplomirao sam biologiju, smjer ekologija, na PMF-u u Zagrebu 2013. godine, nakon čega sam se počeo baviti keramikom. U proteklih šest godina, koliko se bavim pticama, radio sam na studijama utjecaja na okoliš za razne zahvate, imam objavljen jedan rad te na godišnjoj bazi surađujem s drugim ornitolozima na praćenju migracije ptica kroz Hrvatsku, kaže Božić, kojem je problem krivolova poznat već neko vrijeme, ali istinski se s njim, prisjeća se, susreo ove jeseni kad je bio na prebrojavanju migracije orlova u Gruziji.

Problem krivolova

- Na jednoj postaji smo prebrojavali ptice, a 100 metara iza nas konstantno se pucalo. Netom prebrojani orlovi padali su mrtvi. Ekipa u Gruziji se bori s tim problemom, što me inspiriralo da nešto probam uraditi i kod nas.

Povratkom u Hrvatsku, počeo sam se više zanimati za ovaj problem i saznao da se i kod nas puca i ne samo da mi pucamo nego dovodimo turiste da pucaju s nama, poglavito Talijane. Delta Neretve je, po pitanju krivolova, najgore mjesto. Ona je vrlo značajno područje za ptice jer duž Jadranske obale nema puno tako velikih ni trščaka ni močvara na kojima se mnoge vrste tijekom migracije mogu odmarati. Baš zato što se tamo okupljaju ptice je krivolov najveći.

Ni ostali dijelovi Hrvatske nisu pošteđeni krivolova, procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje bude ubijeno od 250 do 500 tisuća ptica, pojašnjava Božić.

Kampanja traje do nedjelje, 10. prosinca, a za to vrijeme će se putem društvenih mreža, inozemnih i domaćih medija promovirati prodaja keramičkih sova te aktivno podizati svijest o problemu krivolova. Sve novosti i događanja, kao i prodaja sovica, bit će dostupni na Facebook stranici projekta Bobò ceramics.

Plemenite ideje

Od svake prodane sove 20 posto prihoda namijenjeno je za financiranje projekta borbe protiv krivolova udruge BIOM, nevladine organizacije koja se bavi zaštitom prirode kroz rad na očuvanju i podizanju kvalitete staništa za divlje vrste, borbu protiv krivolova, sudjelovanje u izradi dokumenata vezanih uz sektorske politike, edukaciju djelatnika u sustavu zaštite prirode, rad s volonterima te čitav niz drugih aktivnosti. BirdLife partner udruga BIOM je vodeća organizacija koja se bavi zaštitom ptica u Hrvatskoj, ali i šire.

Wise present, wiser future

Wise present, wiser future

Naravno, u projektu “Wise present, wiser future” ključnu ulogu imaju korisnici, odnosno kupci. Simbolikom vraćanja sova na stablo/božićno drvce oni podržavaju borbu protiv krivolova ptica u Hrvatskoj. Bit će izrađen ograničen broj, pedesetak keramičkih sova različitih boja čija će cijena iznositi 140 kuna po komadu.

Wise present, wiser future

Kakve su prve reakcije na projekt?

- Ono što smatram bitnim je povezati ljude iz različitih krugova. Ne-vladine organizacije koje se bave problemima poput krivolova nailaze na jako puno nerazumijevanja i otpora u društvu, što ih često dovodi pred zid te iako imaju dobre i plemenite ideje ne uspiju ih provesti. Tu mislim da sam uspio napraviti korak naprijed. Stranica mi je jako dobro posjećena, a pozitivne i ohrabrujuće reakcije ljudi dolaze svaki dan.

Briga o okolišu

Božić kroz svoj rad želi aktivno sudjelovati u očuvanju okoliša. Smatra da je briga o okolišu borba koju upravo njegova generacija treba voditi kako bi se očuvala ljepota svijeta koji ga inspirira u njegovim djelima. Njegova je krilatica: “Učiniti sutrašnji dan ljepšim od današnjeg”.

- Optimist sam, ne mogu si pomoći :) Kad je nešto očigledno negativno uvijek nađem neki detalj koji se poboljšao i toga se držim. Krivolov volim uspoređivati s pušenjem. Do nedavno pušenje je bilo normalno u restoranima i na koncertima, a danas ga se javno osuđuje te pušači niti ne pomišljaju zapaliti u restoranu zbog javne sramote kojoj bi se izložili. Taj osjećaj bih volio vidjeti i kod krivolovaca. Ne smatram da će se to dogoditi preko noći, niti da je lako, ali uz zajedničke napore i još projekata nalik ovome čini mi se moguće.

Keramikom se bavi od 2013. godine, a u radu se koristi raznim tehnikama poznatim od davnina, pritom dodajući radovima vlastiti umjetnički pečat. Keramika je za Borisa više od same umjetnosti. To je mješavina umjetnosti, zanata i 10 tisuća godina stare tradicije. Svijet u kojem tehnika oblikovanja, kemijski sastav gline i način paljenja pričaju povijest, nadahnjuje i stvara bezbroj novih kombinacija nikad isprobanih do sada.

Wise present, wiser future

Wise present, wiser future

Wise present, wiser future

Wise present, wiser future