Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Predsjednica kritikom Vlade vratila potporu birača, Bernardić najmanje popravio dojam kod građana - Novi List

NoviList.hr

Predsjednica kritikom Vlade vratila potporu birača, Bernardić najmanje popravio dojam kod građana

Crobarometar

25. studeni 2017 21:26

Napisao: P. N.

Predsjednici se kritika Vlade isplatila - birači su joj se vratili, sada većina podupire njezin rad. Istodobno, vodeći političari na vlasti i u oporbi među biračima su malo popravili pozitivan dojam – svi, no najmanje Davor Bernardić, šef oporbe

Predsjednica kritikom Vlade vratila potporu birača, Bernardić najmanje popravio dojam kod građana

Drugi dio Crobarometra pokazuje podržavaju li građani rad Predsjednice, kakav dojam imaju o političarima te kako su ocijenili tri institucije.

Predsjednici se kritika Vlade isplatila - birači su joj se vratili, sada većina podupire njezin rad. Istodobno, vodeći političari na vlasti i u oporbi među biračima su malo popravili pozitivan dojam – svi, no najmanje Davor Bernardić, šef oporbe.

PREDSJEDNICA KRITIKOM VLADE VRATILA POTPORU BIRAČA

Predsjednica Republike nakon kritika Vlade može biti zadovoljna. Trenutačno njezin rad podupire 51% birača, dok njih 41% ne podupire, 8% ne zna. Tako je u mjesec dana vratila sve birače koje je izgubila. Nije u kritici izgubila niti jednog birača HDZ-a, a vratila je povjerenje birača Živog zida i MOSTA te neodlučnih i birača ostalih stranaka. Jedini gubitak ima među biračima SDP-a, ali na njih bi teško mogla računati na izborima. U istom razdoblju mandata njezin prethodnik Ivo Josipović za svoj rad imao je potporu od 71% birača, protiv je bilo 20%, a tada nije znalo 9%.

POLITIČARI POPRAVILI DOJAM MEĐU BIRAČIMA 

Predsjednica je među biračima popravila dojam, odnosno u ovom trenutku o njoj pozitivan dojam ima 64% birača, dok je prije mjesec dana uživala potporu njih 50%. Premijer Plenković blago je popravio pozitivan dojam među biračima na 43% u odnosu na mjesec prije. Među čelnicima oporbe najbolji dojam uživa Ivan Vilibor Sinčić, koji može računati na 53% birača koji o njemu pozitivno misle. Božo Petrov može računati na 50% birača. Petrov i Sinčić popravili su dojam među biračima, no najmanje je to učinio čelnik SDP-a Davor Bernardić. Trenutačno o njemu pozitivan dojam ima 33% ispitanika, u odnosu na njih 31% u mjesecu prije.

PREMIJER I NJEGOVI PRETHODNICI – DOJAM MEĐU BIRAČIMA – TKO JE NAJBOLJI 

O premijeru Plenkoviću trenutačno 43% birača  ima pozitivan dojam. U istom razdoblju mandata, o Ivi Sanaderu u studenom 2008. godine pozitivan dojam imalo je 46% birača, a o Jadranki Kosor u kolovozu 2010. godine 38% birača. Zoran Milanović u siječnju 2013. računao je na 40% birača koji o njemu imaju pozitivan dojam.

TRI INSTITUCIJE – SVE U "PLUSU"

A i tri institucije, ako se ocjenjuju školskim ocjenama mogu biti zadovoljne. Tako je Ured predsjednice među biračima dobio ocjenu 3,04 ili trojku. Vlada ima ocjenu 2,32 ili dvojku, a Hrvatski sabor 1,99 ili isto tako dvojku.