Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Ispis članka: Od prvog dana travnja na snagu stupa novi zakon koji bi trebao smanjiti pretjeranu noćnu rasvjetu - Novi List

NoviList.hr

Od prvog dana travnja na snagu stupa novi zakon koji bi trebao smanjiti pretjeranu noćnu rasvjetu

Novi zakon

29. ožujak 2019 18:36

Napisao: Bojana Mrvoš Pavić

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU-u koja, od 2012. godine, već ima ovaj zakon, no sad je on dodatno pooštren kako bi »onečišćenje mraka« izvorima umjetne svjetlosti bilo što manje

Foto Sergej Drechsler

ZAGREB S prvim danom travnja u primjenu kreće novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji bi trebao smanjiti pretjeranu noćnu rasvjetu, štetnu po životinjski svijet, ali i zdravlje ljudi. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU-u koja, od 2012. godine, već ima ovaj zakon, no sad je on dodatno pooštren kako bi »onečišćenje mraka« javnom rasvjetom i drugim izvorima umjetne svjetlosti – reklamama, svjetlosnim snopovima, dekorativnom rasvjetom na fasadama i sličnim – bilo što manje.

Javna rasvjeta će danju morati biti ugašena, osim u slučaju guste magle, jake kiše ili snijega, bit će zabranjeno, nadalje, rabiti svjetlosne snopove bilo kakve vrste ili oblika usmjerene prema nebu ili prema prirodnom vodnom tijelu, kao i vanjskom rasvjetom rasvjetljavati prozore i/ili vrata zaštićenog, ili stambenog prostora iznad propisanih vrijednosti, koje pravilnikom tek treba odrediti. Zabranjuje se i ugradnja ekološki neprihvatljivih svjetiljki, kao i njihovo postavljanje tako da svijetle u horizont i iznad njega te u prirodna vodna tijela.

Rasvjetljavanje oglasnih ploča, kod dekorativne i krajobrazne rasvjete te rasvjete pročelja objekta, ubuduće neće smjeti izlaziti iz gabarita objekta osvjetljavanja, također kaže zakon. Primjerice, svjetlo kojim se obasjava neki spomenik ili spomenik kulture, neće smjeti zahvaćati i područje oko njih.

Jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb dužne su provesti savjetovanje s javnošću i u roku godine dana izraditi plan rasvjete, u protivnom će biti kažnjeni. Kaznom od 25.000 do 50.000 kuna kaznit će se se i investitora vanjske rasvjete koji ugovori postavljanje svjetiljki i ostalih izvora svjetlosti protivno odredbama zakona, a sa 10.000 do 30.000 kuna kaznit će se i izvođača vanjske rasvjete ako krši zakon.

Kaznom od 25.000 do sto tisuća kuna bit će pak kažnjena pravna osoba – operator vanjske rasvjete koji danju ne ugasi vanjsku rasvjetu, koji rabi svjetlosne snopove bilo kakve vrste ili oblika usmjerene prema nebu, postavlja prejaku rasvjetu koja obasjava i prozore i vrata, ugrađuje ekološki neprihvatljive svjetiljke, ili ih pak postavlja tako da svijetle u horizont i iznad njega. Ista će se kazna plaćati i za dekorativnu i krajobraznu rasvjetu te rasvjetu pročelja objekata izvan gabarita. Gradovi i općine, odnosno operatori vanjske rasvjete dužni su rasvjetu uskladiti sa zakonom u roku od 12 godina.