Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Ispis članka: HALMED razvija mobilnu aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova - Novi List

NoviList.hr

HALMED razvija mobilnu aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova

Sigurnost primjene

1. kolovoz 2015 08:53

Napisao: Živjeti zdravo

Hrvatska će uz Ujedinjeno kraljevstvo i Nizozemsku biti jedna od tri zemlje EU koje će prve implementirati aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova putem mobilnih uređaja

HALMED razvija mobilnu aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) razvija aplikaciju pomoću koje će pacijenti i zdravstveni radnici putem mobilnih uređaja moći izravno HALMED-u prijavljivati sumnje na nuspojave lijekova. Početak korištenja mobilne aplikacije očekuje se u studenom 2015. godine, a na ovaj način HALMED želi dodatno osnažiti uključivanje pacijenata i zdravstvenih radnika u praćenje sigurnosti primjene lijekova.

 S obzirom na prepoznato iskustvo na području farmakovigilancije, Republika Hrvatska će zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i Nizozemskom biti jedna od prve tri zemlje članice Europske unije koje će implementirati navedenu mobilnu aplikaciju.

Projekt vodi Europska komisija 

Razvoj aplikacije provodi se u sklopu projekta Europske komisije pod nazivom Innovative Medicines Initiative WEB-RADR (Recognising Adverse Drug Reactions), u koji je HALMED aktivno uključen.

Puštanje u promet aplikacije u Republici Hrvatskoj i Nizozemskoj planirano je u studenom 2015. godine, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu aplikacija puštena u promet u srpnju 2015. godine. Na temelju analize iskustava u ovim trima zemljama članicama, mobilna aplikacija će biti razvijena na način da se može koristiti i u svim drugim zemljama članicama Europske unije.

Podaci o vrstama i izvorima prijava koje će HALMED te Regulatorna agencija za lijekove Ujedinjenog Kraljevstva (MHRA) i Nizozemski nacionalni centar za praćenje nuspojava (LAREB) zaprimati putem navedene aplikacije bit će praćeni i analizirani unutar projekta. 

Prijave dobivene putem mobilne aplikacije bit će uspoređene s prijavama zaprimljenim putem dosad dostupnih kanala prema cjelovitosti, kvaliteti i mogućnosti detekcije sigurnosnih pitanja. Analizirani podaci poslužit će za donošenje zaključaka i preporuka za daljnje razvijanje aplikacije koja će se potom moći prilagoditi nacionalnim posebnostima te koristiti u svakoj zemlji članici Europske unije.

Detaljne informacije o projektu WEB-RADR dostupne su na internetskim stranicama HALMED-a i na internetskim stranicama projekta.