Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
7. prosinca 2019.
Crocodylus halli

Otkrivena nova vrstu krokodila: Ime dobila po preminulom znanstveniku koji je sve započeo

FOTO/Wikimedia Commons/Vrsta novogvinejskog krokodila u Zoološkom vrtu
FOTO/Wikimedia Commons/Vrsta novogvinejskog krokodila u Zoološkom vrtu
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2019. u 7:43 2019-09-28T07:43:26+02:00

Istraživači uspjeli prepoznati novu vrstu krokodila o kojoj se nagađa još od 1928. godine.

Misleći da su do sada otkrili sve o tome koje vrste krokodila trenutno žive uz nas, znanstvenici su se iznenadili kada su nedavno - otkrili jednu novu. Phys prenosi da su istraživači otkrili novu vrstu krokodila gledajući lubanje stare devedeset godina i uspoređujući ih sa živim primjercima u zoološkom parku na Floridi.

Novi krokodil je opisan u časopisu "Copeia", a stiže iz Nove Gvineje. Znanstvenici znaju da je ovaj otok sjeverno od Australije bio dom jedinstvenim vrstama krokodila još od 1928. godine kada je po prvi puta službeno opisan "novopronađeni" primjerak. Od tada, znanstvenici su se pitali je li otok bio dom još dvjema odvojenim vrstama - jednoj na sjeveru i jednoj na jugu. Nova je studija dala jasan odgovor na te dvojbe - jest.

Asistent na Sveučilištu "Southeastern Louisiana" i Caleb McMahan, znanstvenik muzeja Field, započeli su projekt 2014. godine kada su načuli razgovor o pitanjima koja su i sami postavljali. Pričanje je na kraju pomoglo završiti nedovršenu istragu o krokodilima u čemu im je pomogao još jedan znatiželjni znanstvenik - Phillip Hall sa Sveučilišta Florida.

Otkriveni zbog sitnih analiza

Znanstvenik Hall je nažalost preminuo prije nego je njegov rad uspio dijagnosticirati razliku između krokodila, ali je otkrio ključne razlike u tome kako se ove dvije grupe gnijezde i pare. Otkriće koje je pokojni Hall vodio, zainteresiralo je McMahana i Murrayja čija su se istraživanja koncentirala više na varijacije koje se mogu pronaći na životinjskim kosturima, nego li na njihovom ponašanju.

Ono što je oduševilo dvojac je činjenica da je analiza malih detalja otkrila toliko velike razlike zbog kojih su ove vrste odvojene. "Chris je puno radio na krokodilima, a ja na evoluciji, često i morfologiji ili životinjskim fizičkim obilježjima. Chris je također proučavao morfologiju pa smo nastavljali uz projekte koje smo radili, ali ovo je nova vrsta krokodila", kaže McMahan, a prenosi Phys.

Murray i McMahan su pregledali pedeset i jednu lubanju vrste "Crocodylus novaeguineae" (novogvinejskih krokodila) i analizirali detalje između krokodila koji su živjeli na jugu i sjeveru otoka. Da bi pronašli pedeset i jednog novogvinejskog krokodila, morali su pogledati uzorke iz sedam različitih muzejskih kolekcija. 

Potvrda pomoću živih primjeraka

Murray zaključuje da pristup kolekcijama naglašava ljepotu prirodoslovnih muzeja jer nisu morali ići sve do Papue Nove Gvineje po uzorke, što bi bilo vrlo teško i financijski izdašno. "Postoje nove vrste, ali mnoge sjede u ladicama i kabinetima muzeja i treba vremena da bi se to sve pogledalo i shvatilo", kaže McMahan.

Nakon detaljne analize tim je posjetio Zoološki park za aligatore, St. Augustine na Floridi. Željeli su vidjeti je li razlika pronađena u njihovim istraživanja vidljiva okom te je li unutar podataka. "Imaju žive primjerke novogvinejskih krokodila i mogli smo ih pogledati i reći - oh, da, ovo se slaže sa sjeverom, a ovo sa jugom. Mislio sam da je to super cool", kaže McMahan.

Nakon provođenja vremena na analizi, vizualne razlike između dviju vrsta su postale primjetne na živućim krokodilima i lubanjama. "Mogli smo tek pogledati u lubanju i reći rijeku iz koje je stigla. Naša je analiza odradila odličan posao u testiranju razlika u tome otkuda koja vrsta potječe", zaključuje Murray.

Crocodylus halli

Sjeverni i južni krokodili su se pokazali dovoljno različitima, pa su ih istraživači mogli odvojiti i imenovati. Jedna je vrsta dobila naziv "Crocodylus halli" u čast Phillipu Hallu, pokojnom znanstveniku.Istraživači dodaju da ova populacija, kao razdvojene vrste, otvaraju vrata za mnoga istraživanja. Objašnjavaju da je otkriće vrlo važno i jer ukazuje na važnost obraćanja pozornosti u ekologiji i konzervaciji za obje vrste.

Imenovanje krokodila im je bilo jednostavno jer su željeli odati počast znanstveniku koji je započeo istraživanje. "Mislim da je za mene bilo vrlo posebno. Čitao sam njegove akademske radove tijekom svoje karijere, na svojoj prvoj godini studija. Napraviti puni krug i doprinijeti njegovom radu mi je vrlo značajno. Moći nazvati vrstu po njemu je čak i značajnije". 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.