Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
29. veljače 2020.
JEDI ugovor

Gotova utrka Microsofta i Amazona: Ministarstvo obrane objavilo tko će izraditi Pentagonov "cloud"

FOTO/Pentagon, Wikimedia Commons
FOTO/Pentagon, Wikimedia Commons
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2019. u 7:56 2019-10-28T07:56:33+01:00

Proces natječaja je bio dugotrajan, a spominjali su se i sukobi interesa koji su privukli pozornost i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

WASHINGTON - Microsoft je nadmašio Amazon i osigurao ugovor s Pentagonom vrijedan deset milijardi dolara, objavilo je američko Ministarstvo obrane, a prenosi Reuters. Riječ je o ugovoru za Pentagonov "cloud computing" koji predstavlja način pristupa osobnim podacima i aplikacijama koje više nisu smještene na računalima već u "oblaku". To znači da programu, evidencijama i dokumentaciji možete pristupiti s većeg broja uređaja, bilo kada i bilo gdje, a potrebna vam je samo internetska veza, objašnjava Sinarm

Proces natječaja je bio dugotrajan, a spominjali su se i sukobi interesa koji su privukli pozornost i američkog predsjednika Donalda Trumpa. On se posebno obrušio na Amazon i njegova osnivača Jeffa Bezosa. U kolovozu je rekao da njegov ured pregledava ponudu Amazona nakon žalbi od strane drugih kompanija. 

Ugovor JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud) je dio šire digitalne modernizacije Pentagona i trebao bi biti tehnološki agilniji. Cilj takvog ugovora je dati vojsci bolji pristup podatcima i "oblaku" s bojišnica i udaljenih lokacija.

Oracle Corp je izrazio zabrinutost zbog natječaja, uključujući i ulogu bivšeg zaposlenika Amazona koji je radio na projektu s Ministarstvom obrane ali se s istoga povukao, da bi na kraju napustio Ministarstvo obrane i vratio se u Amazonovu web podršku (AWS).

U izjavi, glasnogovornik AWS-a kaže da je kompanija iznenađena zaključkom. Kaže da bi detaljnija procjena komparativnih ponuda vrlo vjerojatno dovela do drugačijeg zaključka. AWS razmišlja o opcijama kojima bi mogao osporiti rezultat natječaja. 

Prema mnogim službenicima, Pentagonova informatička tehnologija je poprilično neadekvatna. Žale se na stare računalne sustave i nemogućnost pristupa i podijeli informacija brzinom kojom bi to mogli učiniti u privatnom sektoru.

Tajnik Ministarstva obrane SAD-a, Mark Esper, povukao se od pregledavanja dogovora zbog toga što je njegov sin zaposlen u IBM-u. Kompanija se također natjecala za ugovor, ali je eliminirana iz konkurencije. 

U knjizi koja bi trebala biti objavljena krajem mjeseca, umirovljeni vojni zapovjednik (mornarice), Guy Snogdrass, kaže da je Trump nazvao Mattisa i usmjerio ga da "pusti Amazon" tako da ih spriječi u konkuriranju za JEDI ugovor, prenosi Reuters. Snogdrass je inače pisao govore Mattisu, bivšem tajniku Ministarstva obrane. "Nećemo to napraviti. Napravit ćemo sve po pravilima, legalno i etički", kazao je Mattis pentagonskim službenicima, prema knjizi. 

U izjavi koja najavljuje Microsoft kao pobjednika, Pentagon kaže: "Sve ponude su tretirane pošteno i konzistentno su procijenjene kriterijima procjene. Prije rezultata, odjel se konzultirao s glavnim inspektorom Ministarstva obrane koji je odobrio odluku". 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.