Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Uzroci ekstremnog egoizma

Znanstvenici upozoravaju: Ne govorite djetetu da je posebno jer će postati narcisoidno

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2015. u 15:54 2015-03-11T15:54:48+01:00

Djeca kojoj roditelji govore da su posebna imaju veće izglede razviti se u narcisoidne osobe, pokazuje studija koje je svrha bila istražiti korijene ekstremnog egoizma

ZAGREB – Djeca kojoj roditelji govore da su posebna imaju veće izglede razviti se u narcisoidne osobe, pokazuje studija koje je svrha bila istražiti korijene ekstremnog egoizma.

Znanstvenici su godinu i pol dana pratili ponašanje 565 djece u dobi od 7 do 11 godina u Nizozemskoj, navodi se u studiji objavljenoj u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Također su analizirali navike roditelja te djece.

Djeca, koju su roditelji opisivali kao »posebniju od druge« i govorili im »da zaslužuju nešto više u životu«, imala su veće izglede na testu narcisoidnosti prikupiti veći broj bodova, otkrila je studija.

Autori su pratili u kolikoj mjeri roditelji precjenjuju vlastito dijete pitajući ih primjerice slažu li se s tvrdnjom »moje je dijete dobar primjer za drugu djecu«.»Djeca vjeruju da je istina kada im roditelji govore da su posebnija od drugih«, kazao je koautor studije Brad Bushman, profesor komunikacije i psihologije na sveučilištu u državi Ohio te je upozorio da »to ne bi trebalo biti dobro ni za djecu niti za društvo«.

Ohrabrenja i topli odnosi roditelja prema djeci bolja su odgojna strategija nego pumpati dječji ego, pišu autori. Objašnjavaju da djeca visokog stupnja samopouzdanja ne misle da su posebnija, ali se slažu s tvrdnjom da su sretna i prihvaćaju se onakvima kakva jesu.

»Ljudi visokog samopouzdanja vjeruju da su jednako dobri kao i drugi. Narcisoidne pak osobe drže da su bolje od ostalih«, objašnjava Bushman.Voditelj studije Eddie Brummelman sa sveučilišta u Amsterdamu napominje da roditelji svakako žele dobro svojoj djeci, ali porukama o posebnosti zapravo potiču narcisoidnost.

Autori upozoravaju da sva krivnja ne leži na roditeljima.»Kao i druge crte osobnosti (i narcisoidnost) nosi genetske elemente« ističu.

Brad Bushman, koji je i sam otac obitelji, priznaje da su ga rezultati istraživanja nagnali da bira riječi u komunikaciji sa svoje troje djece.»Kad sam počeo istraživanje 90-ih godina, mislio sam da se prema djeci trebam odnositi kao da su 'superposebni'. Sada pazim da to više ne činim«, priznaje Bushman. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.