Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
21. siječnja 2020.
Rak dojke

Znanstvenici otkrili eluzivan gen: "To bi mogao biti cilj lijekova za agresivne vrste raka dojke."

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2019. u 8:41 2019-03-13T08:41:23+01:00

Australski znanstvenici su otkrili eluzivan gen koji se krije iza agresivnog raka dojki i na taj način popločili put za krucijalne terapeutske tretmane za oboljele.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu u suradnji s Medicinskim fakultetom Albert Einstein u SAD-u, razvili su statistički pristup "otkrivanju mnogih gena koji su ranije bili teško dostupni i koji doprinose raku", izvijestila je tiskovna agencija Xinhua.

"Čak i ako svi ljudi imaju isti tip ili čak podtip raka, molekularna struktura tog raka razlikuje se od osobe do osobe, jer aktivnost gena varira među ljudima", kaže doktorica Jessica Mar, izvanredna profesorica na Sveučilištu, prenosi Iol.

Za ovu je studiju tim znanstvenika koristio metodu "zumiranja" genetskih informacija od pacijenata oboljelih od raka. Geni su se identificirali s dva različita "udarca" podataka - niska aktivnost u jednoj skupini pacijenata, ali visoka aktivnost u drugoj.

Analizirajući podatke o raku dojke iz glavne baze podataka o pacijentima s genomom raka, istraživači su identificirali pet gena koji su bili "prekomjerno aktivni" u podskupini pacijenata oboljelih od raka dojke. Pratili su onaj najperspektivniji, poznat kao CBX2. "Prethodne studije su pokazale da većina zdravih ženskih tkiva ima nisku razinu CBX2 aktivnosti, dok je agresivni podtip raka dojke pokazao visoku razinu iste", objašnjava Mar.

"To upućuje na moguću vezu između aktivnosti CBX2 i raka dojke, ali priroda te veze nije istražena", rekla je. "Stoga smo isključili gen u stanicama, što je usporilo rast tih stanica raka. Otkriće ukazuje da CBX2 može potaknuti rast tumora", prenosi Iol.

"Ako bi daljnja ispitivanja potvrdila da je CBX2 'onkogen', to bi mogao biti potencijalni terapijski cilj lijekova za agresivne vrste raka dojke", objašnjava Mar. "Identificiranje 'skrivenih' onkogena koji su jedinstveni za manje skupine pacijenata oboljelih od raka otvorit će nove terapijske puteve i približiti nas personaliziranoj medicini", dodaje doktorica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.