Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
14. prosinca 2019.
Terme Selce

Revolucionarna terapijska metoda mijenja pristup liječenju

Foto Terme Selce
Foto Terme Selce
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2018. u 15:21 2018-11-22T15:21:00+01:00

MBST je dostupan u Poliklinici Terme u Rijeci na Trsatu te u Poliklinici Terme u Selcu

Terapijska nuklearna magnetska rezonanca temelji se na tehnologiji koja se primjenjuje u dijagnostici već četrdeset godina, a osnovne principe objasnio je Nikola Tesla još prije više od sto godina. Nuklearna magnetska rezonanca (MRI) u dijagnostici je značila revoluciju, omogućivši do tada nezamisliv prikaz unutarnjih struktura tijela.

Danas je to MBST, znanstveno potvrđena jedinstvena metoda za liječenje koštano-zglobnih bolesti i mišićno-vezivnog tkiva. Principi djelovanja nuklearne magnetske rezonance temelje se na primjeni naše vlastite elektromagnetske energije koja nastaje aktivacijom jezgara vodikovih atoma pa zbog toga nema nikakvih štetnih posljedica, niti rizika za zdravlje. 

Znanstvene studije potvrđuju jedinstveni učinak na aktivaciju stanica hondrocita s posljedičnom stimulacijom regeneracije hrskavice, stanica osteoblasta s posljedičnom stimulacijom obnavljanja kosti kao i učinak na obnavljanje mišićno vezivnog tkiva. Postoji i značajno kliničko iskustvo koje potvrđuje da je MBST ključna metoda u liječenju osteoartritisa, osteoporoze, kroničnih i akutnih ozljeda mišićno-vezivnog tkiva zbog svog jedinstvenog učinka koji se ne može postići drugim metodama.

Revolucionarna metoda mijenja pristup liječenju

MBST djeluje na obnavljanje koštanog matriksa, što se ne može postići lijekovima, te na poticanje regeneracije hrskavice čime se može postići dugoročni pozitivan učinak na mobilnost i smanjenje bolova.

Indikacije za MSBT
  • Bolovi u leđima (hernija diska, spondiloza, spondilartroza, lumbago, lumboishialgija, osteohondroza.…)
  • Bolovi u ramenima, šakama, koljenima, stopalima (artroza, burzitis, tendinitis)
  • Bolovi u mišićima (fibromialgije)
  • Trzajne povrede vratne kralježnice, mišićna ukočenost, degeneracija i. v. diska
  • Osteoartritis, reumatoidni artritis, artroza malih zglobova vratne kralježnice
  • Sportske ozljede i bolna stanja: tetiva, mišića, burza, ligamenata; istegnuća; teniski ili golferski lakat i druga stanja

Zbog toga nije pretjerano reći da je MBST – terapijska magnetska rezonanca, revolucionarna metoda koja je u potpunosti promijenila dosadašnje mogućnosti liječenja zglobova, kralježnice, diskus hernije, stanja nakon fraktura, artroze, sportskih ozljeda i osteoporoze.

Zahvaljujući činjenici da postoji iskustvo od više stotina tisuća ljudi koji su prošli tretmane s pozitivnim učincima, MBST je sve poznatiji široj javnosti.

Treba imati u vidu da u medicini nema metode koja ima stopostotni učinak kod svih pacijenata. Međutim, dosadašnja iskustva i brojne kliničke studije pokazuju da u slučaju osteoartritisa 80% pacijenata ima poboljšanje od 60 do 87 % nakon prvog MBST tretmana. Na temelju mehanizma djelovanja magnetske rezonance, može se s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da bi se ponovljenim tretmanima mogao postići i bolji učinak i u onih 20 % pacijenata koji nisu osjetili znatno poboljšanje nakon prvog terapijskog ciklusa.

Kada i kako se primjenjuje MBST?

MBST preporučamo primijeniti već kod blagih i srednjih oštećenja, kako bi se spriječili ozbiljniji zdravstveni problemi. Efikasna je za liječenje artroze srednjeg i uznapredovanog stupnja, do teških oblika kada postoji kontraindikacija za operaciju.

O primjeni MSBT-a

 „U primjeni MBST-a imam i osobno veliko iskustvo od deset godina i nekoliko tisuća pacijenata. Temeljem toga kao i temeljem 35 godina iskustva u znanstveno istraživačkom i kliničkom radu u području koštano-zglobnih bolesti smatram da je MBST jedna od ključnih, strateških metoda u liječenju koštano-zglobnih bolesti. Naravno, budući da se radi o složenoj patologiji, uvijek je potrebno personalizirati terapiju, jer se tako postižu najbolji rezultati. MBST se može primijeniti kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim metodama“.

prof.dr.sc. Dalibor Krpan, dr.med.- predsjednik Hrvatskog osteološkog društva

 

MBST ima značajne prednosti u liječenju osteoartritisa, kada je indicirana ugradnja endoproteze, terapija pokazuje učinkovite rezultate na način da se operativni zahvat odgađa.

MBST nema nikakvih negativnih utjecaja, pa se može primijeniti i u ranoj fazi bolesti, te u svim slučajevima kada primjena lijekova ne daje željene rezultate, ili kada postoji kontraindikacija od medikamentozne terapije, a rizik od frakture je povećan. Ne primjenjuje se u pacijenata koji imaju ugrađen elektrostimulator srca, novootkrivenu malignu bolest i kod nekih drugih stanja.

MBST se provodi tako da pacijent leži na ugodnom ležaju uređaja po sat vremena dnevno, preporučeno kroz 5/9 ili 10 dana, ovisno o programu koji se primjenjuje. Učinak je postupan i dosiže maksimum nakon 6 mjeseci, te može biti dugotrajan sve do 3 godine.

MBST terapija se može kombinirati s drugim metodama fizikalne rehabilitacije i/ili ortopedske terapije, prema indikaciji.

Poliklinika Terme dio mreže Europskih MBST centara

Za sve koji žive na području Primorsko-goranske županije i šire, MBST je dostupan u Poliklinici Terme u Rijeci na Trsatu te u Poliklinici Terme u Selcu. Preporučeni program određuje liječnik specijalist fizijatar nakon liječničkog pregleda. Obzirom na zauzetost termina potrebno je predbilježiti se na pregled.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.