Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
9. travnja 2020.
Svjesni onečišćenja

Ekvador se na genijalan način bori protiv smeća

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2019. u 7:39 2019-08-26T07:39:47+02:00

U dva mjeseca od pokretanja inicijative prikupljeno je više od 24 000 boca

Briga o okolišu se isplati I inače, a u Ekvadoru doslovno – barem za korisnike javnog prijevoza u gradu Guayaquil.

Nova shema javnog prijevoza usmjerena je na borbu protiv smeća i onečišćenja te omogućuje ljudima razmjenu plastičnih boca koje se mogu reciklirati za autobusne karte.

Lučki grad, na jugozapadu Ekvadora, drugi je najnaseljeniji grad u zemlji sa 2,7 milijuna stanovnika, ali stvara najviše otpada.

Putnici koji koriste gradski autobusni prijevoz Metrovia sada stoje u redu ispred novoinstaliranog stroja, kako bi za plastičnu bocu dobili dva centa.

"Za 15 boca dobivate 30 centi, koliko košta autobusna karta Metrovije", rekao je putnik autobusa Cristian Cardenas. Dokazano je da je isplativije od prodaje boca u centru za reciklažu.

Guayaquil proizvodi 4.200 tona otpada dnevno, od čega se samo 14 posto može reciklirati.

Ipak, postoji jedan nedostatak u trenutnom sustavu. Strojevi isplaćuju gotovinu u zamjenu za boce, što znači da nema obveze korištenja novca za autobusne karte.

Direktor Metrovije Leopoldo Falquez rekao je za AFP da ta tvrtka radi na tome. "Dolaze novi strojevi koji će biti napunjeni autobusnim kartama", rekao je.

Za sada postoji samo jedan stroj, ali postoje planovi za desetak strojeva, koji bi trebali biti postavljeni na autobusnim terminalima.

Prije dvije godine lokalna uprava postavila je pravila o proizvodnji, prodaji i uvozu plastike za jednokratnu uporabu, poput vrećica i slamki.

Ekvadorski rat protiv plastike proširio se i na ostale dijelove zemlje, poput glavnog grada Quitoa i otoka Galapagos.

"Moramo biti svjesni razine onečišćenja kojeg stvaramo i razine onečišćenja koja se nakupila, pa što prije poduzmemo više mjera za suzbijanje ove razine onečišćenja, to bolje", rekao je Falquez.

U dva mjeseca od pokretanja inicijative prikupljeno je više od 24 000 boca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.