Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Kupkom protiv kalorija

Zaboravite na vježbanje: Sat tople kupke ima učinak poput 30-minutne šetnje

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2019. u 7:54 2019-06-24T07:54:42+02:00

"Mnoge kulture zaklinju se u prednosti vruće kupke"

Ako se radije odlučite za toplu kupku nego na večernje trčanje – može biti da ste učinili dobru stvar za vašu kilažu.

Naime, istraživanje sugerira da topla kupka zapravo simulira mnoge iste zdravstvene koristi izazvane vježbom.

Istraživači Nacionalnog centra za sportsku medicinu i vježbanje na Sveučilištu u Loughboroughu u Velikoj Britaniji, grupi od 14 muškaraca dodijelili su ili sat vožnje biciklom ili sat dugu kupku. Zaključili su kako su oni koji su proveli svoje vrijeme u toploj kupki postigli slične zdravstvene pogodnosti kao oni koji su vježbali.

Dok su biciklisti prirodno sagorijevali više energije, zanimljivo je da su kupači i dalje sagorjeli u prosjeku 140 kalorija - otprilike isto kao i učinak 30-minutne šetnje.

Osim toga, istraživači kažu da su oni koji su se kupali imali jednaku poboljšanu sposobnost kontrole šećera u krvi kao što je to slučaj kod biciklista.

"Mnoge kulture zaklinju se u prednosti vruće kupke", izjavio je za The Conversation Steve Faulkner, glavni autor studije. "No tek je nedavno znanost počela shvaćati kako pasivno grijanje (za razliku od vrućeg i znojnog vježbanja) poboljšava zdravlje."

Iako je očigledno da je potrebno napraviti daljnja istraživanja, zasad se čini da nikada nije bilo boljeg izgovora za "sve četiri u zrak".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.