Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
26. siječnja 2020.
Bez posla u struci

Doznajte koje su prekvalifikacije u Rijeci najpopularnije

Kuharska znanja na Narodnom učilištu stječe 16 polaznika raznih profila / Foto Ivica TOMIĆ
Kuharska znanja na Narodnom učilištu stječe 16 polaznika raznih profila / Foto Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2017. u 7:07 2017-12-12T07:07:00+01:00

Ekonomski tehničari, veterinarski tehničari, hotelijersko-turistički tehničari – svi oni žele biti kuhari jer nitko od njih u svojoj struci ne može naći radno mjesto

RIJEKA - Ekonomski tehničari, veterinarski tehničari, hotelijersko-turistički tehničari – svi oni žele biti kuhari jer nitko od njih u svojoj struci ne može naći radno mjesto. Za prekvalifikaciju se tako odlučilo 16 polaznika raznih profila koji svoja kuharska znanja stječu na Narodnom učilištu, a sve im to financira Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz program Strukovne izobrazbe nezaposlenih osoba za rad u djelatnosti smještaja i usluživanja hrane i pića. U okviru tog programa vrši se i prekvalifikacija za konobare, ali i usavršavanja za barmene te kuhare specijaliste nacionalne kuhinje, kao i osposobljavanje za sobarice, priprematelje pizze, pomoćne slastičare, pečenjare te wellnes terapeute.

Nedovoljan mamac

Ukupno na Narodnom učilištu mijenja zanimanje ili pak nadograđuje postojeće znanje 81 nezaposlena osoba, a svi će oni nova zvanja dobiti potpuno besplatno. Pored toga polaznici primaju i naknadu u iznosu od 1.300 kuna, a financiraju im se i troškovi prijevoza.

Međutim, sve to ipak nije bio dovoljan mamac da se popuni cjelokupna planirana kvota osposobljavanja, prekvalifikacija te usavršavanja. Navodeći da su najveći interes kod nezaposlenih pobudili programi wellnesss terapeuta te kuhara, ravnateljica Narodnog učilišta Heni Strčić kaže kako se nije popunilo ni 50 posto predviđene kvote.

Kuharska znanja na Narodnom učilištu stječe 16 polaznika raznih profila / Foto Ivica TOMIĆ

– Plan je bio obrazovati 170 nezaposlenih osoba međutim prijavila se 81, a najmanje interesa bilo je za prekvalifikaciju u zanimanje konobar. To pomalo iznenađuje jer postoje velike potrebe sektora turizma i ugostiteljstva za cijelim nizom stručnog kadra, a s druge strane postoji i velik broj nezaposlenih. S Hrvatskim zavodom za zapošljavanje sklopili smo dvogodišnji ugovor prema kojem je priliku za promjenu zanimanja ove godine trebalo dobiti 170 polaznika, a iduće je godine u planu provesti isti program za 90 nezaposlenih građana. Riječ je o vrijednim edukacijama koje polaznici dobivaju besplatno, jer u prosjeku jedan program osposobljavnja košta pet tisuća kuna, a program prekvalifikacije 14 tisuća kuna, pojašnjava Strčić.

Među programe koji baš nisu privukli nezaposlene ubraja se i osposobljavanje za sobaricu jer od potencijalnih 30 kandidata za to se osposobljavanje odlučilo svega njih 8, dok se od potencijalnih 20 mjesta za pečenjara popunilo svega 7 mjesta. Programi osposobljavanja u prosjeku traju dva do tri mjeseca, a prekvalifikacija devet mjeseci. U tih devet mjeseci 16 će budućih kuhara ovladati kulinarskim vještinama dostatnim za pronalaženje radnog mjesta, a praktična znanja, kaže profesorica Mladenka Žibert, stječu u kuhinji Narodnog učilišta koju će s početkom predsezone zamijeniti kuhinjom Milenij hotela.

– Polaznici će ukupno 5 mjeseci provesti na praksi u Milenij hotelima, a program obuhvaća svladavanje osnova kuharstva. Potom slijede hladna i topla predjela, juhe, glavna jela, nacionalna jela te jela po narudžbi i slastice, kaže Žibert.

Odličan izlaz

Među šesnaest polaznika koji su odlučili iskoristiti jedinstvenu priliku za promjenu zanimanja je i Dolores Đenadia. Iako je po zanimanju hotelijersko-turistički tehničar, u struci nikad nije uspjela naći radno mjesto.

– Radila sam svašta, kao prodavač, konobar i kuharica u fast foodu, ali kao hotelijersko-turistički tehničar nikad nisam uspjela naći radno mjesto. Ovo nije prva edukacija koju polazim, jer preko Zavoda za zapošljavanje već sam pohađala talijanski jezik, kao i osposobljavanje za sobaricu, a sada mi se ukazala prilika da promijenim zanimanje. Definitivno vjerujem da ću nakon prekvalifikacije naći lakše posao, a ukaže li mi se prilika, možda odem i u inozemstvo, kaže Dolores.

Ekonomski tehničar Josip Brozičević dijeli istu sudbinu nemogućnosti pronalaženja radnog mjesta u struci. Iako je to bio glavni razlog donošenja odluke za prekvalifikaciju, Josip kaže kako i inače voli kuhati te da vjeruje da će u novom zanimanju uživati, a slične stavove ima i Katarina Rosan.

– Po zanimanju sam veterinarska tehničarka, no nikad nisam našla radno mjesto. Kako sam se i prilikom upisa srednje škole dvoumila između programa za veterinarskog tehničara i kuhara, mogućnost ove prekvalifikacije došla mi je kao odličan izlaz za rješavanje problema pronalaženja posla, zaključuje Katarina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu