Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. veljače 2020.
Kriza

Trump najavio odmazdu SAD-a za napad na saudijska naftna postrojenja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2019. u 10:19 2019-09-16T10:19:13+02:00

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

»S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strašekih naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti i koja je dovoljna da osugra dobru opskrbu tržišta«, napisao je Trump na Twitteru.

»Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država«.

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. SAD je za taj napad optužio Iran što je Teheran odbacio.

Američki predsjednik u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

»Saudijski izvori nafte napadnuti su. Potoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca«, napisao je Trump u tvitu u nedjelju poručivši da je SAD spreman na odmazdu.

»Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.