Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
9. travnja 2020.
Nesreća kod Martiniquea

Tegljač Bourbon Rhode potonuo u uraganu Lorenzo, traga se za kapetanom iz Šibenika i posadom

Foto Bourbon Offshore
Foto Bourbon Offshore
Autor: ,
Objavljeno: 28. rujan 2019. u 20:08 2019-09-28T20:08:00+02:00

ZAGREB Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske koje je potvrdilo da je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea, a kapetan je, prema navodima, hrvatski državljanin, priopćio je u subotu MVEP.

U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane, navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u priopćenju.

Prema informacijama brodarske kompanije Bourbon Rhode, pronađena su tri člana posade broda, kojima je pružena medicinska pomoć.

Također, prema informacijama kojima MVEP raspolaže, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, dodaje se u priopćenju.

Večernji list piše da je zapovjednik tegljača s ukupno 14 članova posade Dino Miškić iz Šibenika. Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana.

Vjetrovi oko 200 na sat

Brod se nalazio na putu iz Las Palmasa na Kanarskim otocima prema Georgetownu u Gvajani, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martiniquea i 60 nautičkih milja od uragana Lorenzo. Njegovi vjetrovi iznosili su oko 200 kilometara na sat, što ga čini drugim po jačini u povijesti na tom području.

Takve oluje nisu neuobičajene na Atlantiku, no žestina Lorenza jest. Meteorolozi su ga nazvali moćnim jaružalom koje je prokopalo Atlantik, kako bi barem malo predočili njegovu razornu snagu.

Tegljaču “Bourbon Rhode” u toj se valjajućoj masi i visokim valovima koji su dosezali i 20 metara stražnji dio počeo puniti vodom, a navodno su i motori prestali raditi. Akciju spašavanja započeo je Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje (CROSS) područja West Indies-Gvajana te je zatražio od najbližeg broda, a riječ je bila o brodu za rasuti teret “SSI Excellent”, da promijeni rutu i pomogne tegljaču.

Prema nekim informacijama, taj je brod je bio 20 sati udaljen od tegljača u nevolji. S otoka Martiniquea su prema brodu poslana još dva remorkera, koja su bila udaljena gotovo osam sati plovidbe.

Spašena trojica mornara

Danas poslijepodne Vilizara Lazarova iz Bourbon Offshore Greenmara potvrdila je da su pronašli trojicu pomoraca u čamcu za spašavanje te da se za ostalima još traga. Među spašenima su dva ukrajinska državljana.

Brod je, prema posljednjim informacijama, potopljen. Dodala je samo da su u kontaktu s obiteljima pomoraca te im pružaju svu pomoć u tim teškim trenucima.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna.

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

"Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju", dodaje u priopćenju.

Bourbon potvrđuje da je brod potonuo i da se potraga nastavlja u nešto boljim vremenskim uvjetima.

"Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva", uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage.

Izniman manevar hrvatskog kapetana

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

U brodarskoj kompaniji su, neslužbeno doznaje Večernji, kazali da su prvi manevar i reakcija kapetana Miškića na dolazak oluje i havariju bili iznimni.

Bourbon Rhode dugačak je 50 metara, s gazom od 6,5 metara, a sagrađen je 2006. i dizajniran za pomoć na terminalima, odnosno kao opskrbni brod te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

Brod kojim upravlja hrvatski kapetan može primiti 22 osobe i sastoji se od šest kabina s jednim te osam kabina s dva ležaja. Na brodu je menza i dvije sobe za zajednički boravak, toaletni čvorovi, spremište i ambulanta.

Brod postiže brzinu od 13,5 čvorova, kažu podaci brodarske tvrtke, vlasnika tegljača. Prema podacima s društvenih mreža, hrvatski zapovjednik broda Dino Miškić je oženjen, a obitelj živi u Šibeniku, javlja Večernji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.