Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
20. siječnja 2020.
Eksalacija sukoba

POSLJEDICE TRUMPOVE POLITIKE: Danas je palestinski 'Dan gnjeva'. U prosvjedima jedan Palestinac ubijen, ozlijeđeni deseci

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2017. u 17:53 2017-12-08T17:53:09+01:00

Po cijelom arapskom i muslimanskom svijetu u petak su tisuće prosvjednika izašle na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpovog raskidanja s desetljećima dugom politikom Sjedinjenih Država spram Jeruzalema.

JERUZALEM/GAZA – Tisuće Palestinaca je prosvjedovalo, deseci su ozlijeđeni a najmanje je jedan ubijen u sukobu s izraelskim vojnicima u petak na »dan gnjeva« zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu.

Po cijelom arapskom i muslimanskom svijetu u petak su tisuće prosvjednika izašle na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpovog raskidanja s desetljećima dugom politikom Sjedinjenih Država spram Jeruzalema.

Izraelski vojnici ustrijelili su jednog Palestinca blizu granice s Gazom i to je prva potvrđena pogibija u dva dana nemira.

Izraelska vojska je rekla da su stotine Palestinaca kotrljale goruće automobilske gume i bacali kamenje na vojnike s druge strane granice.

»Tijekom nemira vojnici izraelske vojske selektivno su zapucali na dvojicu glavnih podstrekača, a pogotci su potvrđeni«, rekla je vojska.

Više od 80 Palestinaca ozlijeđeno je na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi u izraelskoj paljbi bojnim streljivom i gumenim mecima, rekla je palestinska hitna služba Crvenog polumjeseca.

Deseci su još trebali pomoć zbog udisanja suzavac. U četvrtak je u prosvjedima ranjena 31 osoba.

Po završetku molitve u džamiji al Aqsa u Jeruzalemu vjernici su krenuli prema vratima izraelskog starog grada uzvikujući »Jeruzalem je naš, Jeruzalem je naša prijestolnica« i »Ne trebamo prazne riječi, trebamo kamenje i kalašnjikove«. Između prosvjednika i policije došlo je do manjih sukoba.

U Hebronu, Betlehemu i Nablusu deseci Palestinaca bacali su kamenje na izraelske vojnike koji su uzvratili suzavcem.

U Gazi koju nadzire islamistički Hamas vjernike se preko zvučnika na džamijama pozivalo na prosvjede. Hamas je pozvao na novi palestinski ustanak poput »intifada« 1987-1993 i 2000-2005 u kojima su poginule tisuće Palestinaca i tisuću Izraelaca.

Trumpova objava u srijedu o priznanju Jeruzalema za prijestolnicu Izraela razbjesnila je arapski svijet i zabrinula zapadne saveznike SAD-a.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu jer Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.