Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
15. prosinca 2019.
Oleksij Ananenko

'Nisam junak': Heroj ovjekovječen u seriji 'Černobil' kaže da je samo radio svoj posao

Foto HBO, Sky UK
Foto HBO, Sky UK
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2019. u 8:24 2019-06-17T08:24:48+02:00

KIJEV Oleksij Ananenko u hvaljenoj seriji HBO-a prikazan je kao jedan od trojice junaka zaslužnih što se nesreća u tamošnjoj nuklearki nije pretvorila u još veću katastrofu.

Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu Kijeva i tvrdi da nije heroj.

»Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao«, kaže 59-godišnji inženjer koji je s dvojicom kolega sudjelovao u vrlo rizičnoj operaciji dreniranja vode ispod nuklearke kako bi se spriječila još jedna, mnogo razornija eksplozija.

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u cijeloj seriji, glumci koji igraju Ananenka i dvojicu kolega Valerija Bespalova i Borisa Baranova, lutaju poplavljenim podzemnim hodnicima u potrazi za ventilima koje je potrebno otvoriti kako bi se ispraznili spremnici za vodu smješteni tri metra ispod gorućeg reaktora.

Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima.

Na ekranu, dužnosnici informiraju radnike kakva opasnost prijeti i trojica se dobrovoljno javljaju za akciju kako bi spriječili »smrt milijuna ljudi«.

Istina je da se u stvarnosti strahovalo od druge eksplozije, ali se tada nije znalo kakve bi mogle biti posljedice.

Trojici inženjera, koji su u seriji prikazani kao dobrovoljci, u stvarnosti je naređeno da krenu u misiju. O rizicima im nije rečeno ništa.

»Dobio sam zapovijed da otiđem onamo, pa sam otišao«, rekao je Ananenko, smeđook i smeđokos muškarac koji nimalo ne nalikuje plavokosome islandskom glumcu Baltasaru Brekiju Samperu koji ga utjelovljuje u seriji. »Nije me bilo strah«, rekao je.

Zaštićeni samo ronilačkom opremom i jednostavnim maskama za disanje, trojica muškaraca krenula su poplavljenim hodnicima ispod reaktora.

Koristeći se svjetiljkama, uspjeli su pronaći ventile i odvrnuti ih. »Iste sekunde čuo sam zvuk vode koja otječe. To je bilo čudesno«, kaže Ananenko.

Taj pothvat pogledao je i na malom ekranu. »To nismo imali«, kaže pokazujući na boce s kisikom. »I kretali smo se brže«.

Premda je nosio dva dozimetra, Ananenko se ne sjeća podataka o količini radijacije. »To znači da nije bila jako visoka«.

Njegov kolega Baranov umro je 2005., ali je treći iz »samoubilačke misije« Bespalov živ i stanuje u istoj četvrti kao Ananenko.

Ananenko nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nastavio je raditi u nuklearnom sektoru do 2017. Tada je zbog teške prometne nesreće i ozbiljnih ozljeda koje je pretrpio morao u mirovinu.

Odlikovan je nizom sovjetskih i ukrajinskih odličja i sada živi od državne mirovine koja iznosi oko 2750 kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.